Intel introduceert eerste quad-core-producten voor high-end multiprocessorservers

Intel biedt ruim twintig server- en desktop-quad-cores vanaf 50 Watt en tot 3 GHz

Kontich, 6 september 2007 - Intel introduceert de eerste quad-core-processors die speciaal zijn ontworpen voor multiprocessorservers (MP-servers) waarop applicaties draaien die de hoogste eisen stellen aan prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Dergelijke applicaties draaien doorgaans in virtuele omgevingen, voor serverconsolidatie, databasetoepassingen, ERP (enterprise resource planning) en BI (business intelligence).

Vergeleken met dual-core producten van de vorige generatie, leveren de zes nieuwe processors uit de Quad-Core Xeon 7300-serie tot ruim twee maal betere prestaties en tot ruim drie maal betere prestaties per watt. Hiermee heeft Intel de overgang naar de innovatieve en energiezuinige Core-microarchitectuur binnen 15 maanden voltooid. Klanten kunnen dankzij de energiezuinige prestaties van dit platform en de verbeterde virtualisatiemogelijkheden de TCO (Total Cost of Ownership) aanzienlijk verlagen.

De energiezuinige 7300-serie omvat kloksnelheden tot maximaal 2,93GHz bij 130 watt, diverse processors van 80 watt en een versie van 50 watt en een kloksnelheid van 1,86GHz. Deze laatste is geoptimaliseerd voor four-socket blades en high-density racks. De Intel 7300-chipset met Data Traffic Optimizations biedt een uitgebalanceerd platformontwerp met diverse nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat het gegevensverkeer tussen processors, geheugen en I/O-verbindingen wordt verbeterd. HP heeft een nieuw blade-wereldrecord* behaald met de SAP Sales and Distribution (SD) Benchmark, met een resultaat van 3500 SD-gebruikers op een HP ProLiant BL680c G5 blade server met vier Quad-Core Intel Xeon-processors model E7340 op 2,4 GHz.

Verbeterde virtualisatie en schaalbaarheid

Door high-end servers te voorzien van de voordelen van de Intel Core-microarchitectuur, met quad-core-prestaties en Intel Virtualization Technology, biedt Intel bedrijven het ideale platform voor virtualisatie en serverconsolidatie.

Naast een verdubbeling van het aantal cores, ondersteunen de 7300-serie en de Intel 7300-chipset tot maximaal vier keer de geheugencapaciteit van de vorige MP-platforms van Intel. Hierdoor is het mogelijk om een groot aantal servertoepassingen te consolideren op een veel kleiner aantal multi-core, multi-processor servers. Op deze manier kunnen organisaties aanzienlijk besparen op ruimte, energieverbruik en operationele kosten.

Met de introductie van de Xeon 7300 kunnen gebruikers al hun op Intel Core gebaseerde servers - ongeacht of er sprake is van één, twee of meer processors - nu samenbrengen in een dynamische virtuele serverinfrastructuur die de live-migratie van virtual machines ondersteunt. Dit biedt een aantal belangrijke voordelen in het gebruik, zoals automatische failover (overschakeling op de resterende servercapaciteit bij uitval een server), load balancing, disaster recovery en serveronderhoud. De eerder aangekondigde Intel VT FlexMigration zal er toe bijdragen dat de volgende generatie Intel-platforms, die zijn gebaseerd op de 45nm Core-microarchitectuur, naadloos kunnen worden toegevoegd aan dergelijke virtuele omgevingen.

VMware en Intel hebben de handen ineengeslagen om de VMware ESX Server op basis van de Xeon 7300 te optimaliseren, met als resultaat betere prestaties voor onze gecombineerde oplossing , aldus Brian Byun, Vice President VMware, Global Partners and Solutions. Met de introductie van de Quad-Core Intel Xeon Processor 7300 Series hebben onze partners en klanten een ruimere platformkeuze en kunnen zij betere prestaties verwachten van de nieuwe quad-core four-socket serversystemen. Deze verdere verbetering van het Intel-platform, in combinatie met ons gezamenlijke inspanningen om de VMware VMotion-compatibiliteit te verbeteren, vertaalt zich voor onze klanten in een beter investeringsrendement en een betere bescherming van hun investeringen, waardoor zij met een gerust hart kunnen voortbouwen op hun virtuele infrastructuur op basis van VMware.

Servers op basis van de Quad-Core Intel Xeon Processor 7300 Series bieden aanzienlijke prestatieverbeteringen bij virtualisatie: vergeleken met de vorige generatie is er sprake van een prestatieverbetering van maximaal 167 procent. Dit resultaat werd behaald met de software Virtual Iron 4.0 tijdens de benchmarktest vConsolidate.

Alain Hubrecht, CTO van VRcontext: Real-time CAD-visualisatie is een van de meest veeleisende applicaties als het om rekenkracht gaat. Elke klokcyclus telt dan. Dankzij de multi-core machines op basis van Intel Xeon beschikt VRcontext over de rekenkracht om de grootste uitdagingen aan te gaan, met de beste rendering-kwaliteit en hoogste snelheid per dollar. Zo krijgt de gebruiker de best mogelijke waarde voor een acceptabele prijs. 64-bit computerfunctionaliteit, een geheugencapaciteit van meerdere gigabytes en de multi quad-core maken van dit nieuwe platform de ideale oplossing voor VRcontext, gezien onze behoefte aan real-time visualisering van enorme hoeveelheden gegevens.

Intel introduceert tevens een 50-watt processor (12,5 watt per core) voor toepassing in energiezuinige ultra-dense systemen, zoals four-socket blade servers en dense racks. Intel verbetert de productiviteit verder door de introductie van configuraties met een grote geheugencapaciteit en maximaal 32 processors.

Voortbouwend op de kwaliteiten van de Quad-Core Intel Xeon-processor uit de 5300-serie heeft de nieuwe Quad-Core Intel Xeon-processor 7300-serie nieuwe wereldrecords* behaald in een aantal benchmarks:

HP behaalde diverse records met de HP ProLiant DL580 G5-server. In de TPC-C-benchmark, die de databaseprestaties meet, verpletterde HP met Microsoft SQL Server het oude record met een score van 407.079* tpmC, bij $1,71/tpmC. In de SAP-SD-benchmark, die de prestaties van ERP-systemen meet, behaalde het bedrijf een nieuw record met een score van 3705 SD-gebruikers*. En bij de SPECweb2005-benchmark, die de prestaties van webservers meet, behaalde HP een nooit eerder vertoonde recordscore van 30.261.

Een Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX600 S4-server met BEA JRockit JVM zette een nieuw record neer met een SPECjbb*2005-resultaat van 437.412* BOPS, een verbetering met 101 procent vergeleken met platforms op basis van Intel Xeon-processors van de vorige generatie.

Een IBM System x3850 M2 Server verbrak tijdens de SPECint*_rate_base2006-benchmark, die de doorvoer van integers meet, het wereldrecord met een score van 184**.

Een Lenovo R630 G7-server zette tijdens de SPECint*_rate2006-benchmark, die de piekdoorvoer van integers meet, een nieuw wereldrecord neer met een score van 214*.

Met ingang van vandaag zullen naar verwachting meer dan vijftig systeemfabrikanten, waaronder Dell, Egenera, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Hitachi, HP, IBM, NEC, Sun, Supermicro en Unisys, servers aankondigen op basis van de nieuwe processors. Voor klanten die op zoek zijn naar een compleet platform op basis van deze nieuwe processors heeft Intel het serverplatform Intel S7000FC4UR. Dit schaalbare en zeer betrouwbare platform biedt hoge prestaties voor virtualisatie en consolidatie.

Veel softwareleveranciers ondersteunen de Xeon 7300-platforms met innovatieve oplossingen die zowel virtualisatie als schaalbaarheid mogelijk maken. Tot deze leveranciers behoren onder meer BEA, Microsoft, Oracle, SAP en VMware. Bovendien kunnen het besturingssysteem Solaris en de duizenden applicaties die daaronder draaien, meteen profiteren van de hoge prestaties van het Intel Xeon 7300-platform, wat resulteert in een robuust en bedrijfskritisch UNIX OS voor servers op basis van Intel Xeon-processors.

De prijs van de nieuwe quad-core-processors is afhankelijk van snelheid, functionaliteit en ordergrootte en varieert van $856 tot $2.301 bij afname van minimaal duizend stuks. Meer informatie over de prestaties van de Quad-Core Intel Xeon Processor 7300 Series is te vinden op: www.intel.com/performance/server/xeon_mp/summary.htm.

Voor meer informatie over het Intel S7000FC4UR-serversysteem bezoekt u: www.intel.com/design/servers/platforms/S7000FC4UR.

Over Intel

Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com.

Configuratiedetails:


*Geclaimde wereldrecords zijn gebaseerd op vergelijking en op gepubliceerde resultaten van quad-processorsystemen op basis van de x86-architectuur.

Details SPECint_rate_base2006-resultaat: Quad-Core Intel Xeon Processor X7350-platformdetails: IBM System x3850 M2 Server-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors X7350 2,93GHz, 2x4MB L2 Cache, 16 x 4GB DDR2-PC5300, 64-Bit SUSE LINUX Enterprise Server 10 SP1 Kernel linux, Intel C++ Compiler voor Linux32 en Linux64 v10.1 Build 20070725. Resultaat (184) per 4 september 2007 ingediend bij www.spec.org. Geclaimde ruime prestatieverdubbeling is gebaseerd op vergelijking van dit resultaat met het beste vorige-generatieresultaat van 75,5 gepubliceerd op http://www.spec.org/cpu2006/results/res2007q2/cpu2006-20070402-00725.html

Details SPECint_rate2006-resultaat: Lenovo* R630 G7-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors X7350 2,93GHz, 2x4MB L2 Cache, 16GB Memory 64-Bit SUSE LINUX Enterprise Server 10 SP1 Kernel Intel C++ Compiler voor Linux32 en Linux64 v10.1 Build 20070725. Resultaat (214) per 4 september 2007 ingediend bij www.spec.org.

Geclaimde verdrievoudiging van performance per watt: gebaseerd op het SPECint_rate_base2006 performance/watt-resultaat dat per 5 september 2007 is gepubliceerd door Principled Technologies op http://principledtechnologies.com/clients/reports/Intel/E7340SPECint0907.pdf, waarbij serverplatforms op basis van Quad-Core Intel Xeon Processor E7340 2,40GHz en Dual-Core Intel Xeon Processor 7140M zijn vergeleken. Gemeten performance per watt: 3,09x

Geclaimde verbetering van virtualisering met 167%: gebaseerd op vConsolidate-benchmarkresultaat waarbij serverplatforms op basis van Quad-Core Intel Xeon Processor X7350 2,93GHz en Dual-Core Intel Xeon Processor 7140M zijn vergeleken; gebruikte software: Virtual Iron 4.0. Gemeten performanceverbetering: 167% (2,67x).

Details TPC-C-resultaat: HP ProLiant DL580 G5-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors X7350 2,93GHz, 2x4MB L2 Cache, 128GB (32x4GB) Memory, Microsoft Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition, Microsoft SQL Server 2005 Enterprise x64 Edition. Resultaat (407.079 tpmC en $1,71/tpmC) per 5 september 2007 ingediend bij www.tpc.org.

Details SAP-SD-resultaat: HP ProLiant* DL580 G5-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors X7350 2,93GHz, 64GB Memory, Windows Server 2003, Database SQL Server 2005, SAP ECC Release 6.0. Resultaat (3705 SD-gebruikers) per 5 september 2007 ingediend bij www.sap.com.

Details SAP-SD-resultaat voor Blade Server: HP ProLiant* BL680c G5-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors E7340 2,40GHz, 64GB Memory, Windows Server 2003, Database SQL Server 2005, SAP ECC Release 6.0. Resultaat (3500 SD-gebruikers) per 5 september 2007 ingediend bij www.sap.com.

Details SPECjbb2005-resultaat: Fujitsu Siemens* PRIMERGY RX600 S4-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors X7350 2,93GHz, 2x4MB L2 Cache, 64GB Memory (16x4GB), Microsoft Windows Server 2003 Enterprise x64 Edition SP1, BEA JRockit 6.0 P27.4.0 (build P27.4.0-3-86647-1.6.0_02-20070801-1931-windows-x86_64). Resultaat (437.412 bops en 54.677 bops/JVM) per 5 september 2007 ter beoordeling ingediend bij www.spec.org.

Details SPECWeb2005-resultaat: HP ProLiant* DL580 G5-platform met vier Quad-Core Intel Xeon Processors X7350 2,93GHz, 2x4MB L2 Cache, 64GB (16x4GB) FBDimm Memory, Red Hat Enterprise Linux, Rock Web Server. Resultaat (30.261) per 5 september 2007 ter beoordeling ingediend bij www.spec.org.

Intel heeft geen invloed op en oefent evenmin controle uit op het ontwerp of de implementatie van in dit document aangehaalde benchmarks en websites van derden. Intel adviseert al zijn klanten om de genoemde websites te bezoeken alsmede andere websites waar de resultaten van soortgelijke benchmarks bekend worden gemaakt, zodat u zich ervan kunt vergewissen dat de aangehaalde benchmarks accuraat zijn en een juiste afspiegeling zijn van de prestaties van de voor aankoop beschikbare systemen.

Intel Virtualization Technology vereist een computersysteem met een actieve Intel-processor, BIOS, virtual machine monitor (VMM) en, voor sommige toepassingen, bepaalde computersysteemsoftware die IVT ondersteunt. Functionaliteit, performance en andere aspecten variëren afhankelijk van de hardware- en softwareconfiguratie en vereisen mogelijk een BIOS-update.