Ingezonden persbericht


Explosieve groei aantal starters Kamergebied Rotterdam

De Business Barometer van de Kamer van Koophandel Rotterdam laat in het tweede kwartaal van 2007 in vergelijking met dezelfde periode van het vorige jaar een groei van 23 % in het aantal starters zien. Het aantal opheffingen in het Kamergebied daalde met 3%.

Groei in aantal startende ondernemers
In het tweede kwartaal van 2007 zijn er 2.452 ondernemingen in het Kamergebied Rotterdam opgericht. In dezelfde periode in 2006 waren dit er 1.996. Het aantal geregistreerde startende bedrijven is aanhoudend gestegen sinds het derde kwartaal van 2003.

Toename van dochterondernemingen / nevenvestigingen constant, aantal opheffingen daalt Het aantal nieuw opgerichte dochterondernemingen / nevenvestigingen is vrijwel constant gebleven. In het tweede kwartaal van 2006 werden er 1.184 opgericht, in 2007 waren dit er 1.189. Het aantal geregistreerde opheffingen door beëindiging en faillissement is, met 1.403 bedrijven, drie procent lager dan een jaar eerder.

Rotterdam versus Nederland
Ook landelijk nam de bedrijvigheid in het tweede kwartaal toe. Het aantal starters steeg met 18% en er werden 5% meer dochter / nevenvestigingen opgericht.

Ontwikkelingen bedrijvigheid kamergebied Rotterdam tweede kwartaal 2007 t.o.v. 2006 Kamergebied Rotterdam Kamergebied Rotterdam Nederland Absoluut Procentueel Procentueel
Starters 2.452 23% 18%
Dochters / nevenvestigingen

1.189
0,4%
5%
Opheffingen 1.403 -3% 6%

Veel starters in de bouw
De meeste ondernemingen worden gestart in de sector bouwnijverheid (504), op afstand gevolgd door de diverse dienstensectoren. Ook de detailhandel laat veel starters zien, daar tegenover staat dat het aantal bedrijfsbeëindigingen in de detailhandel ook hoog is.

Manier van berekenen
De Kamer van Koophandel Rotterdam vergelijkt in de Business Barometer de cijfers van het afgelopen kwartaal met cijfers van hetzelfde kwartaal uit het voorgaande jaar. Er wordt voor deze manier gekozen omdat redenen voor groei of opheffing seizoensgebonden zijn.

De volledige Business Barometer van het tweede kwartaal van 2007 vindt u op de website van de Kamer van Koophandel: www.kvk.nl/businessbarometer

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht