Ingezonden persbericht


Het Engelstalige onderzoek, waar Nederland in is meegenomen, is als bijlage meegestuurd (opvragen bij afzender)

Helft van midden- en kleinbedrijf in Europa denkt te klein te zijn voor computercriminelen

Onderzoek McAfee toont houding tegenover IT-beveiliging van Europese kleine en middelgrote bedrijven

Amsterdam, 6 september 2007 McAfee Inc. (NYSE:MFE) heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van een nieuw onderzoek, dat laat zien dat er in het midden- en kleinbedrijf (MKB)(1) veel misvattingen heersen over veiligheidsrisico's voor de informatietechnologie.

Het onderzoek Does Size Matter? The Security Challenge of the SMB, dat McAfee onder 600 IT-beslissers van kleine en middelgrote bedrijven in Europa heeft uitgevoerd, toont aan dat de perceptie in het MKB van veiligheidsrisico's en bedreigingen niet overeenkomt met de realiteit.

Enkele opvallende resultaten van het onderzoek:


· Te klein om interessant te zijn: 47% van de ondervraagden meent dat computercriminaliteit alleen een probleem is voor grotere organisaties


· Te weinig naamsbekendheid: 45% van de bedrijven meent dat ze niet op het 'radarscherm' van computercriminelen verschijnen omdat ze niet bekend genoeg zijn


· Onderschatting van de eigen waarde: meer dan de helft van de bedrijven (58%) denkt geen 'waardevol' doelwit te zijn voor criminelen


· Misvatting over financiële aspecten: 56% van de ondervraagden denkt dat computercriminelen aan hun bedrijf geen geld kunnen verdienen

Het onderzoek van McAfee laat zien dat het Europese midden- en kleinbedrijf vaak de kop in het zand steekt door te denken dat een aanval op de IT-beveiliging hen niet zal overkomen. Zo'n 58% van de kleine en middelgrote bedrijven in Europa maakt zich 'geen zorgen' dat ze het slachtoffer van computercriminaliteit kunnen worden, hoewel 73% van de ondervraagden de toegankelijkheid en beschikbaarheid van het internet essentieel acht voor het functioneren van hun bedrijf.

"We weten dat computercriminelen niet discrimineren; voor hen is omvang niet van belang", zegt Greg Day, Senior Security Analyst bij McAfee. "Elk bedrijf, hoe klein ook, beschikt over klantgegevens of financiële informatie waar een computercrimineel zijn voordeel mee kan doen.

Hooguit zestig minuten

De kleine en middelgrote bedrijven in Europa stellen zichzelf bloot aan aanvallen op de IT-beveiliging doordat ze te weinig tijd en middelen inzetten. Veel ondervraagde bedrijven (28%) hebben slechts één uur per week gereserveerd om te besteden aan preventief beheer van de IT-beveiliging, hoewel bijna één vijfde (19%) van de bedrijven toegeeft dat een IT-aanval de bedrijfscontinuïteit in gevaar kan brengen. Eén op de vijf bedrijven heeft wel eens een aanval op de IT-beveiliging meegemaakt. Van deze bedrijven had één vijfde deel minstens één week nodig om de situatie te herstellen.

"Aangezien veel van de ondervraagde bedrijven slechts één uur per week beschikbaar hebben voor IT-beveiliging, adviseren wij het MKB een betrouwbare partner in de arm te nemen om samen de risico's in kaart te brengen, in plaats van zelf iets te proberen in deze beperkte tijd", aldus Greg Day, Senior Security Analist bij McAfee. "Wanneer bedrijven kiezen voor een beheerde oplossing en voor outsourcing van de IT-beveiliging, kunnen ze meer tijd besteden aan hun kerntaken in de geruststellende wetenschap dat een deskundige partner zich om hun veiligheid bekommert. Bovendien krijgt een bedrijf op deze manier vaak toegang tot beveiligingstechnologieën waarvan de prijs anders buiten het budget zou vallen.

Binnen Europa besteden Spaanse bedrijven de meeste tijd aan het preventief beheer van IT-risico's: één op de vijf bedrijven (21%) reserveert hiervoor één werkdag per week. Van de Duitse bedrijven besteedt echter 45% slechts één uur per week aan preventief beveiligingsbeheer. Het midden- en kleinbedrijf in Spanje heeft ook de meeste tijd nodig om te herstellen van een IT-aanval. 50% van de Spaanse bedrijven heeft een week nodig voor het herstel; dit is meer dan twee keer zoveel als in andere Europese landen.

De werkelijkheid is anders

Europese bedrijven zijn vaak niet zo veilig als ze zelf denken. Hoewel 90% van de ondervraagden meent 'afdoende beveiligd' te zijn, geeft maar liefst 36% toe dat ze gewoon de standaardinstellingen van de IT-apparatuur handhaven, hoewel deze vaak niet aansluiten op de specifieke behoeften van hun bedrijf. In Europa worden de standaardinstellingen het vaakst ongewijzigd gelaten door bedrijven in Spanje, terwijl bedrijven in Duitsland deze instellingen het vaakst aanpassen.

De boodschap van McAfee aan het midden- en kleinbedrijf is helder: de omvang doet er niet toe. Kleinere bedrijven kunnen net zo goed een lucratief doelwit voor een IT-aanval zijn als grotere ondernemingen. Veiligheidsbeheer is een complex proces dat de nodige expertise vereist. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen het slachtoffer worden van virussen, hackers, spyware, spam en zelfs 'ransomware', met als mogelijke gevolgen: diefstal van gegevens, systeemuitval, lagere productiviteit, overtreding van wet- en regelgeving, omzetverlies en schade aan de bedrijfsreputatie.

Over McAfee, Inc.

McAfee, Inc., met hoofdkantoor in Santa Clara, Californië (V.S.) is marktleider op het gebied van veiligheidstechnologie. McAfee biedt innovatieve en bewezen oplossingen en services die systemen en netwerken wereldwijd beschermen. Met McAfee's ongeëvenaarde expertise op beveiligingsgebied kunnen thuisgebruikers, ondernemingen, (semi)overheidsinstellingen en service providers aanvallen blokkeren, verstoringen vermijden en hun beveiligingsstatus voortdurend bewaken en verbeteren. Meer informatie vindt u op http://www.mcafee.com .

McAfee, SiteAdvisor, IntruShield, Foundstone, VirusScan, Avert, Total Protection, AntiSpyware, Secure Content Management, ePolicy Orchestrator, Remediation Manager, Policy Auditor, Data Loss Prevention, Intrusion Prevention System and Secure Internet Gateway are registered trademarks or trademarks of McAfee, Inc. and/or its affiliates in the United States and/or other countries. McAfee Red in connection with security is distinctive of McAfee brand products. All other registered and unregistered trademarks herein are the sole property of their respective owners. (c) 2007 McAfee, Inc. All rights reserved.

# # #