Ingezonden persbericht


Persbericht
Wij vertrouwen stemcomputers niet
Amsterdam, 6 september 2007

Stichting vraagt rechter om opschorting goedkeuring Nedap stemcomputers

De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft een beroepsprocedure tegen de goedkeuring van de Nedap stemcomputers aangespannen. De stichting heeft de bestuursrechter daarnaast op 31 augustus verzocht om middels een voorlopige voorziening de goedkeuring hangende deze procedure op te schorten.

Op 10 oktober aanstaande vindt in Utrecht een burgemeestersreferendum plaats waarvoor Utrecht de Nedap stemcomputers wil inzetten. Dit is de eerste keer dat een rechter zich inhoudelijk over de ontstane situatie rond stemcomputers gaat buigen. Als de voorlopige voorziening wordt toegewezen zal het referendum in Utrecht op papier moeten plaatsvinden. De voorlopige voorziening heeft ook betrekking op verdere referenda, o.a. in Eindhoven, en op gemeentelijke herindelingsverkiezingen in 2008.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken mevrouw Bijleveld stelde onlangs in de Tweede Kamer dat de Nedap stemcomputers in haar ogen nog geschikt zijn en dat zij aan het einde van dit jaar zal komen met nieuwe eisen om de bestaande stemcomputers goed te keuren. Voor 1 oktober komt het rapport uit van de commissie inrichting verkiezingsproces. Deze commissie, onder aanvoering van minister van Staat Korthals Altes, doet aanbevelingen over de toekomst van het verkiezingsproces. Naar verwachting zal deze commissie juist aanbevelen om niet langer gebruik te maken van de huidige Nedap stemcomputers.

Op de site van de stichting, www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, staan alle stukken met betrekking tot deze procedure. De rechtbank in Alkmaar - die de zaak behandelt - heeft nog geen datum voor een zitting vastgesteld.

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Besluit_goedkeuring_Nedap

--
Noot voor redaktie


Ingezonden persbericht