Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


---

WEKELIJKS PERSBERICHT

22 september
Twee demonstraties in stadsdeel De Baarsjes
Vanwege de bouwwerkzaamheden op het Riva-terrein, is begin 2006 het witte kruis (een oorlogsmonument op de hoek van de Baarsjesweg) tijdelijk verplaatst naar het Columbusplein. Dit om het bouwterrein toegankelijk te maken voor alle bouwverkeer. Na afronding van de bouwwerkzaamheden wordt het witte kruis weer teruggeplaatst. De Nationalistische Volks Beweging (NVB) protesteert zaterdag 22 september tegen de verplaatsing van het witte kruis. De organisatie eist dat het oorlogsmonument onmiddellijk wordt teruggeplaatst. De groepering Antifascistische Actie (AFA) heeft een tegendemonstratie aangekondigd. Burgemeester Job Cohen moet toestemming verlenen voor beide demonstraties. Ook informeert hij tijdig bewoners en ondernemers langs de route. De politie zorgt ervoor dat de demonstraties ordelijk verlopen en overlegt nog over tijdstip en route met beide organisaties. Het stadsdeel zorgt ervoor dat de buurt er na de demonstraties weer netjes uitziet. Voor informatie kunnen bewoners bellen met Antwoord, telefoon 14 020. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 12 99 1741.

Eerste Hulp bij Gezinnen
De Baarsjes start met het project 'Eerste Hulp bij Gezinnen'. Als er in een gezin bijvoorbeeld gezondheidsproblemen zijn of kopzorgen over geld én één van de kinderen vraagt extra aandacht, dan biedt het stadsdeel snelle en praktische hulp. De eerste hulpverlener is drie tot zes maanden de steun en toeverlaat van het gezin. Hij lost de problemen op of helpt bij het vinden van andere vormen van zorg. Uiteindelijk doel is dat de rust in het gezin snel terugkeert en dat ouders weer in staat zijn aandacht te besteden aan de opvoeding van hun kinderen. De eerste hulp kost het gezin niets; het stadsdeel betaalt de kosten. Voorlopig kunnen zestien gezinnen meedoen met het project. Het stadsdeel beslist welke gezinnen dat zijn. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 12 99 1741.

Baarsjes maakt werk van water en oevers
Aanleg- en wandelsteigers, waterterassen en bootverhuur, mooiere kades en oevers, het bestuur van stadsdeel De Baarsjes heeft er een nota over laten schrijven. Wethouder Ab Cherribi: 'We krijgen regelmatig vragen naar de mogelijkheid om bootjes af te meren, of om verhuur van bootjes mogelijk te maken. Cafés als Confusion en Edel bij de Postjeswetering willen bijvoorbeeld graag ook via het water te bereiken zijn. Om met zijn allen vast te stellen hoe ver we aan die vragen willen en kunnen tegemoet komen heb ik laten onderzoeken wat in De Baarsjes op en langs het water mogelijk is.' De uitkomsten van dat onderzoek staan in de conceptnota Water- en Oevergebruik in stadsdeel De Baarsjes. Bewoners en belanghebbenden kunnen de komende weken kennis nemen van de nota en er schriftelijk op reageren. 'We hopen op reacties die extra bijdragen aan het doel van de door de raad vast te stellen nota: een glashelder beleid bieden voor het al dan niet betaald recreëren op en langs het water in De Baarsjes.' De nota ligt vanaf 13 september tot en met 24 oktober op het stadsdeelkantoor en diverse andere plekken in het stadsdeel ter inzage. Hij kan ook via de website van het stadsdeel gelezen worden. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Kapvergunning Pieter van der Doesstraat
Het Dagelijks Bestuur verleent vergunning voor het kappen van vier esdoorns in de achtertuin van de Pieter van der Doesstraat 6. Zij moeten worden gekapt omdat zij een naastliggende fietsenstalling beschadigen, en om het bouwen van een aanbouw in de binnentuin mogelijk te maken. De bomen zijn eigendom van de eigenaar van het perceel, die daarmee de bevoegdheid heeft de bomen weg te halen. Omdat de esdoorns geen bijzondere waarde vertegenwoordigen (zoals landschappelijke waarde of cultuurhistorische waarde), is er geen grond de kapvergunning te weigeren. De aanvrager van de kapvergunning is verplicht de waarde die de bomen vertegenwoordigen in het Groenfonds van het Stadsdeel De Baarsjes te storten. Met het Groenfonds financiert het stadsdeel de plaatsing van nieuwe bomen in het stadsdeel. De kapvergunning ligt vanaf 13 september zes weken ter inzage en wordt toegestuurd aan belanghebbenden. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Debat schone lucht, ook in raadscommissie
De Baarsjes organiseert samen met Bos en Lommer op woensdag 12 september een debat over de verbetering van de luchtkwaliteit in Amsterdam. Met de discussienota 'Voorrang voor een gezonde stad' doet de gemeente Amsterdam voorstellen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. De dag voor het debat, dinsdag 12 september, heeft de raadscommissie stadsdeelwerken een themabijeenkomst over luchtkwaliteit. Hiervoor is een aantal deskundigen uitgenodigd om de verschillende onderwerpen op de agenda toe te lichten. In verschillende stadsdelen worden in september debatten georganiseerd, om reacties op het actieplan te peilen en nieuwe ideeën op te doen. In het eerste kwartaal van 2008 wordt het definitieve plan gepresenteerd. Het debat vindt plaats in de raadzaal van stadsdeel De Baarsjes, van 20 tot 22 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Jeroen Broeders, stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer en Ab Cherribi, portefeuillehouder stadsdeelwerken in De Baarsjes, gaan met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden in gesprek over verkeersmaatregelen, milieuzones en roetfilters, de investeringen in het OV, parkeertarieven en de vraag wat gezonde lucht ons eigenlijk mag kosten. Op 20 september is een slotdebat voor alle stadsdelen in Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Geïnteresseerden kunnen ook deelnemen aan de forumdiscussie op www.gezondelucht.amsterdam.nl. Op deze website staan ook de data en locaties van de andere stadsdeeldebatten en het actieplan 'Voorrang voor een gezonde stad'. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Mag je nog wel moslim zijn in Nederland?
Het stadsdeel organiseert een aantal debatten over burgerschap, respect en leefbaarheid. Thema van het eerste debat (woensdag 12 september, 20.00 uur in Het Sieraad) is de verhouding tussen overheid en moslims. Sommige moslims hebben het gevoel dat zij niet worden geaccepteerd als burger van Nederland. Of ze voelen zich zelf geen burger van Nederland. Maar wat houdt dat burgerschap in? Wat betekent dat voor moslims? En wie bepaalt eigenlijk wat burgerschap is? Bewoners zijn van harte welkom hun mening te laten horen. Mede-debaters zijn o.a. stadsdeelvoorzitter Arco Verburg ( stadsdeelvoorzitter De Baarsjes) Jeroen Dijsselbloem (PvdA-lid van de Tweede Kamer), Ekrem Karadeniz (bestuurslid Mevlana moskee en docent bij het Islamitisch College Amsterdam) en Abdel Boulal (directeur Intercultureel Pedagogisch Advies en betrokken bij Anahda & Toekomst). Nadia Bouras, migratie-specialist van de Universiteit van Leiden, leidt het debat. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. Om 20.00 uur begint het debat.

Uitnodiging
Baarsjesdag 2007: Ontdek hoe sportief je bent!
'Ontdek hoe sportief je bent'. Dat is het thema van De Baarsjesdag 2007, zaterdag 8 september op en rond het Mercatorplein. Een record aantal organisaties geeft dit jaar acte de présence en organiseert tal van sportieve en swingende activiteiten. De Baarsjesdag start met Taalbom: taalles gecombineerd met aerobics. Om 15.45 uur reikt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg de Baarsjes Vrijwilligersprijs uit aan het meest bijzondere vrijwilligersproject van het afgelopen jaar. De dag wordt om 16.15 uur afgesloten door de hilarische groep Band Krijgt Kinderen. Meer informatie: Vrijwilligerscentrale Amsterdam, 020 530 1220 of www.vca.nu.

Programma

Podium
12.00 Opening door portefeuillehouder Mirjam Smeels 12.10 Taalbom, taalles op muziek
12.30 Sportieve Talenten (peuterdans, talentenjacht, Chinese dans) 13.30 Heavenly Creature (meezingen met Amsterdamse krakers) 14.00 Sportieve talenten (gospelrap, streetdance, talentenjacht voor jongeren) 15.00 Rivelino (funky hip hop)
15.45 Uitreiking Baarsjes Vrijwilligersprijs 2007 door stadsdeelvoorzitter Arco Verburg 16.15 Band krijgt kinderen (swingende afsluiter voor jong en oud)

Op het plein

- Ik-vertel-mee videozuil.

- Vrijwilligersmarkt met informatie over buurtorganisaties.
- Vrijwilligersmarkt met informatie over buurtorganisaties.
- Spreekuur van wethouders van de Baarsjes . 12.30 - 13.00 uur: Godfried Lambriex
. 13.30 - 14.00 uur: Mirjam Smeels
. 14.30 - 15.00 uur: Arco Verburg
. 15.30 - 16.00 uur: Ab Cherribi.

- Speeddebating, fitnesstent, speurtocht voor kinderen, oosterse loungetent, kunst uit de buurt, springkussen en andere kinderspellen.
- Voetbalkooi, tennisworkshop, salsa dansworkshop.
- We komen bij u langs: dialoog tussen buurtbewoners met een bakje koffie

In het Rembrandtpark
Rembrandtparkloop van 14.00 tot 17.00 uur, fitness, luchtkastelen en vijfkamp.

Informatie

Vrijwilligerscentrale Amsterdam, 020 530 1220 of www.vca.nu.

Uit de stadsdeelraad

Partijen akkoord met nieuwe naam Meldpunt Discriminatie Het Meldpunt Moslimdiscriminatie mag van de politieke partijen in De Baarsjes voortaan Meldpunt Discriminatie heten. Dat lieten PvdA, GroenLinks, VVD en D66 afgelopen dinsdag weten tijdens de vergadering van de raadscommissie welzijn. GroenLinks en D66 vonden wel dat de naam alleen mag worden gewijzigd in overleg met de drie moskeeën in De Baarsjes. Het instellen van een meldpunt met deze naam was immers een onderdeel van de overeenkomst die het stadsdeel met de drie heeft gesloten. De politiek toonde zich twee jaar geleden, bij de oprichting van het Meldpunt, ongelukkig met de naam Meldpunt Moslimdiscriminatie. Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan immers bij het Meldpunt aan het Mercatorplein terecht om een klacht in te dienen. De partijen vreesden toen al dat de naam Meldpunt Moslimdiscriminatie voor veel Amsterdammers een te hoge drempel zou betekenen. Die vrees is waarheid geworden; de naam is een serieuze belemmering voor Amsterdammers die niet moslim zijn. Verder is de bekendheid van het Meldpunt laag. Zo'n zeventig mensen klaagden de afgelopen twee jaar over een geval van discriminatie. Daarom mag de naam nu worden veranderd in Meldpunt Discriminatie. Bovendien moet het Meldpunt de komende tijd bij moslims en niet-moslims beter onder de aandacht worden gebracht, vonden de politieke partijen dinsdag. Met de moskeeën moet worden overlegd hoe het meldpunt op de beste manier bekend kan worden gemaakt bij de moslims in het stadsdeel.

Commissie praat over luchtkwaliteit
De raadscommissie stadsdeelwerken wijdt haar vergadering komende dinsdag 11 september geheel aan het onderwerp luchtkwaliteit. Op de agenda staat onder meer het actieplan 'Voorrang voor een gezonde stad'. In dat plan wordt voorgesteld om de parkeertarieven te verhogen en om van het gebied binnen de ring A10 een milieuzone te maken. Verder komen deskundigen van de GGD, het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer de raadsleden informeren over de ontwikkelingen rondom het Food Center en de luchtkwaliteit op de Jan van Galenstraat. De raadscommissie Stadsdeelwerken in De Baarsjes op 11 september wordt gehouden in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg en begint om 20.00 uur.

Agenda

|[|Dichtkunst aan de  |
|+|muur               |
|]|                   |
| |                   |
Tentoonstelling door Albertje Duijst, in Expo C40 (SBM). Tot 1 oktober.
|[|Architectuur in de Baarsjes en      |
|+|andere zaken                        |
|]|                                    |
| |                                    |
Expositie door Bastiaan Meijer, in Galerie de Stoker. Tot 19 september.
|[|West Beach         |
|+|Filmfestival       |
|]|                   |
| |                   |
31 augustus tot 22 september.
|[|Taal der   |
|+|Liefde     |
|]|           |
| |           |
Expositie door Aldi Wendelaar Bonga en haar dochter Novya Landegent. Opening 7 september.
|[|Club 8's Spin Off|
|+|2007             |
|]|                 |
| |                 |
7 september, aanvang 22.00 uur.
|[|De Baarsjesdag   |
|+|2007             |
|]|                 |
| |                 |
8 september, aanvang 12.00 uur.
|[|Rembrandtparklo|
|+|op             |
|]|               |
| |               |
Hardloopwedstrijd. 8 september, aanvang 14.00 uur.
|[|Rednose      |
|+|Allstars     |
|]|             |
| |             |
Club 8. 8 september, aanvang 22.00 uur.
|[|Taptoe      |
|+|Braderie    |
|]|            |
| |            |
Jaarlijkse Taptoe op het Mercatorplein. 9 september, aanvang 10.00 uur.
|[|Taptoe           |
|+|Muziekfestival   |
|]|                 |
| |                 |
Taptoe Muziekfestival op het Mercatorplein. 9 september, aanvang 11.00 uur.
|[|Keurmerk Veilig Ondernemen   |
|+|(KVO)                        |
|]|                             |
| |                             |
Ondertekenen convenant KVO, op het Mercatorplein. 9 september, aanvang 14.00 uur.
|[|Vergadering Commissie   |
|+|SDW                     |
|]|                        |
| |                        |
11 september, aanvang 20.00 uur.


---- --