Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Stichting Welzijn Feijenoord moet kostprijs inzichtelijk maken

Stichting Welzijn Feijenoord (SWF) moet beter zichtbaar maken wat de kostprijs is van haar producten. Dat is de belangrijkste conclusie die onderzoeksbureau BDO op 6 september presenteerde in de deelraadscommissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR).

Professionalisering noodzakelijk
Een professionalisering van de administratie is zowel voor de deelgemeente (opdrachtgever) als voor SWF (uitvoerende organisatie) noodzakelijk om beter inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering.

Uitgangspunt
Nu wordt nog teveel gekeken naar welk budget er is en wat daarmee kan worden gedaan, in de toekomst dient voor het maken van politieke keuzes het uitgangspunt te zijn wat er geleverd moet worden en daarna pas wat dat kost. Vergelijkingen met kostprijzen bij andere instellingen kon BDO niet opstellen omdat soortgelijke stichtingen hun gegevens niet beschikbaar wilden stellen.

Traject
Het plan is nu dat de deelgemeente een professionaliseringstraject aanbiedt opdat SWF volgend jaar de administratie kan aanpassen en de begroting voor 2009 volledig onderbouwd is.

Zorgelijk
Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) zei in de commissievergadering het zorgelijk te vinden dat zon grote organisatie het huishoudboekje niet op orde heeft. Hij vroeg of het niet logischer is dat SWF de professionalisering zelf betaalt.

Huishoudboekje klopt
BDO beklemtoont dat het gaat om de inrichting van de administratie. Met andere woorden: het huishoudboekje op zich klopt wel, maar is niet op productniveau ingericht, zodat er geen gedetailleerde kostprijzen te achterhalen zijn.

Vinger in de pap
Verantwoordelijk dagelijks bestuurder Dagmar Oudshoorn antwoordde dat de deelgemeente aan SWF nooit heeft gevraagd om de bedrijfsvoering op een andere manier te registreren. Bovendien houdt de deelgemeente op deze manier een vinger in de pap.

Benchmark
Jan Smit (Leefbaar Rotterdam) en Atabey Senyürek (PvdA) benadrukten het belang van een benchmark (= prijsvergelijking met andere organisaties). Waarop Oudshoorn toezegde te zullen blijven proberen om de nodige informatie daarvoor boven tafel te krijgen. Echter, organisaties kunnen niet gedwongen worden om hun kostprijzen en berekeningen openbaar te maken.