Laaggeletterden onvoldoende vaardig in de gezondheidszorg


WOERDEN, 20070906 -- Laaggeletterden zijn vaker ongezond en hebben beperkte toegang tot informatie over gezondheid. Het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ gaat samen met Stichting Lezen & Schrijven meer aandacht vestigen op de gevolgen van laaggeletterdheid voor de gezondheid. Daartoe hebben zij op 1 september 2007 hun krachten gebundeld in de vorm van een partnerschap.

Geletterdheid is een essentiële basisvaardigheid om gezond te worden en te blijven. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben meer en vaker problemen met hun gezondheid (diabetes, hart- en vaatziekten) en maken ook vaker gebruik van de gezondheidszorg (W. Groot en H. Maassen van den Brink, Stil Vermogen, Amsterdam, 2006). Met het partnerschap willen NIGZ en Stichting Lezen & Schrijven het thema laaggeletterdheid agenderen binnen de gezondheidszorg.

Gezondheidsvaardigheden nieuw thema in NIGZ-portal
Tijdens de Week van de Alfabetisering (8 t/m 14 september 2007) wordt extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Professionals in de gezondheidszorg en preventie kunnen vanaf die week voor informatie over de relatie laaggeletterdheid en gezondheid terecht bij Focus, de NIGZ-portal over gezondheidsbevordering. Naast basisinformatie over gezondheidsvaardigheden vindt is er een overzicht van actuele binnen- en buitenlandse literatuur, relevante websites, en links met organisaties actief op het terrein van gezondheidsvaardigheden. In de `toolbox' staan enkele praktische hulpmiddelen, zoals een instrument om teksten te beoordelen op eenvoudig taalgebruik. Verder biedt het NIGZ een training Eenvoudig Schrijven. Deze training, ontwikkeld door Bureau Taal, is bedoeld voor professionals werkzaam de gezondheidszorg en in de preventie. In de training leren deelnemers in eenvoudig én aantrekkelijk Nederlands over gezondheid te communiceren.

Stichting Lezen & Schrijven
Stichting Lezen & Schrijven is op initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden opgericht. De stichting, waarvan de prinses ook voorzitter is, is in mei 2004 van start gegaan. Als aanjager wil de stichting het bewustzijn over het belang van geletterdheid vergroten onder individuen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. De stichting werkt daarbij samen met private en publieke organisaties om de aanpak van alle facetten van laaggeletterdheid in de samenleving te verankeren. Zij zet zich in om het taboe over het thema te doorbreken. Daarnaast zet de stichting met andere partijen projecten op die tot doel hebben laaggeletterdheid praktisch en structureel aan te pakken. In 2009 wil Stichting Lezen & Schrijven zichzelf in de huidige vorm kunnen opheffen.

Het NIGZ
Het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ helpt de samenleving succesvol te investeren in gezondheid. Het NIGZ ontwerpt programma's waarmee gezond gedrag en een gezonde omgeving worden bevorderd om met name gemeenten, lokale gezondheids(zorg)organisaties en bedrijven te helpen met gezondheidsbeleid. Het NIGZ ondersteunt professionals in hun werk op het gebied van gezondheidsbevordering en ziektepreventie en biedt informatie over gezondheid aan het algemene publiek. Het NIGZ zet zich specifiek in voor mensen met een gezondheidsachterstand, waaronder laaggeletterden.