Krapte op de arbeidsmarkt vraagt anticiperen op veranderingen


HILVARENBEEK, 20070906 -- Er ontstaat een krapte op de arbeidsmarkt die menig ondernemer slapeloze nachten bezorgd. Dit zal zelfs door het openstellen van de grenzen voor buitenlandse arbeidskrachten niet weggenomen worden. En dit ondanks het feit dat het voor de oudere werkelozen nog lastig is om weer aan de slag te komen. `En daar zien we in de praktijk langzaam verandering in komen', constateert Coach en Organisatie adviseur Loijens.

Met Loijens geven ook onderzoeker Derks van de Universiteit van Maastricht, cijfers van UWV over instroom, het CWI, Ernst & Young en het Centraal planbureau hetzelfde beeld. Allemaal komen ze tot dezelfde conclusie, we zullen al zeer snel met de gevolgen geconfronteerd worden.

Loijens: "Met steeds grotere regelmaat, spreken we werkgevers die welhaast ten einde raad zijn met betrekking tot de invulling van hun vacatures. Zij hebben de grootste moeite om te anticiperen op de veranderingen. Die situatie zal in de loop van 2007/2008 alleen maar nijpender worden en zich als een snel groeiende inktvlek over vrijwel alle branches gaan verspreiden."

Loijens geeft verder aan dat het voor werkgevers op dit moment belangrijk is om te investeren in het behouden van goede medewerkers. Een gunstig economisch klimaat stimuleert het zogenaamde `jobhoppen'. Werkgevers moeten investeren in binden en boeien door mogelijkheden te creëren voor de medewerker om zich te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt ook dat de cultuur binnen een organisatie voor de meerderheid van de medewerkers belangrijker is dan salaris. Daarnaast kunnen medewerkers die tijdelijk om uiteenlopende redenen minder functioneren beter begeleid worden, met als doel ze te behouden voor de organisatie. Dat is een eerste stap in de goede richting, zo geeft Loijens aan.