Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 7 mei 2007

Steden strijden om titel
Beste Binnenstad 2007

De strijd om de Beste Binnenstad 2007 tussen de Nederlandse gemeenten is weer los gebarsten. Alle Nederlandse gemeenten kunnen aan deze verkiezing meedoen. Op dit moment hebben Groningen en Zutphen nog de titels van de Beste Binnenstad in de categorieën grote en middelgrote steden. Op 6 september wordt in Den Haag bekendgemaakt wie die titels gaan overnemen.

De verkiezing Beste Binnenstad is een initiatief van het Platform Detailhandel Nederland samen met het Platform Binnenstadsmanagement en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Het Platform Detailhandel Nederland vertegenwoordigt alle winkels van Nederland.

Zorgvuldige procedure waarbij alle facetten worden bekeken Bij de verkiezing Beste Binnenstad wordt de binnenstad in de volle breedte bekeken, dit gebeurt zowel vanuit het gezichtspunt van de consument als vanuit de winkelier. Alle facetten die het functioneren van de binnenstad bepalen worden in beeld gebracht. Belangrijk daarbij is dat de steden worden gevraagd te motiveren waarom zij de `Beste Binnenstad 2007' zijn en welke inspanningen daarvoor zijn gepleegd. Aangezien een binnenstad nooit af is, worden de inspanningen die nog verricht worden ook meegenomen.

Bij de verkiezing Beste Binnenstad wordt speciale aandacht besteed aan de bereikbaarheid en de veiligheid van de steden. Goede bereikbaarheid gaat gepaard met voldoende parkeergelegenheid, goede aanvoerroutes voor vrachtverkeer en voorzieningen voor het openbaar vervoer. Veiligheid wordt mede gecreëerd door cameratoezicht, veel blauw op straat en goede samenwerking tussen detaillisten en politie bij de aanpak van winkelcriminaliteit.

Ook feiten en cijfers over de aantrekkelijkheid van binnensteden worden in beeld gebracht. Hiervoor wordt de binnenstadsbarometer gebruikt; dé benchmark voor binnensteden. De barometer is door het Platform Binnenstadsmanagement ontwikkeld.

Feestelijke uitreiking op 6 september in Den Haag
Steden kunnen tot eind juni motiveren waarom zij de Beste Binnenstad zijn. Vervolgens wordt in de categorieën `grote' en `middelgrote' steden een Top 5 geselecteerd. Deze steden worden medio juli bekend gemaakt. Daarna zal een jury van deskundigen de geselecteerde steden beoordelen, zodat op 6 september de Beste Binnenstad 2007 kan worden uitgeroepen. Dit gebeurt op feestelijke wijze tijdens een bijeenkomst van het Platform Detailhandel Nederland in Nieuwspoort te Den Haag in aanwezigheid van een ruime persvertegenwoordiging.