Pijnacker-Nootdorp


datum 13 augustus 2007

Spijbelaars krijgen Halt-straf
Regionaal convenant tegen spijbelen

Op 6 september 2007 ondertekenen de gemeenten Wassenaar, Midden-Delfland en Pijnacker- Nootdorp een convenant met Halt Hollands Midden Haaglanden en het Openbaar Ministerie. De ondertekening vindt plaats om 10.00 uur in het Paleis van Justitie aan de Theresiastraat 8 in Den Haag. Namens Pijnacker-Nootdorp tekent wethouder Leo Suijker, portefeuillehouder onderwijs.

Direct aanpakken
Doel van het convenant is sneller inspelen op spijbelgedrag en voorkomen dat jongeren zonder diploma de school verlaten. Wie spijbelt overtreedt de Leerplichtwet. Voorheen kon een spijbelaar pas als verdachte gehoord worden bij afwezigheid van drie of meer dagen. Met de ondertekening van dit convenant kan zelfs de beginnende spijbelaar, die 12 jaar of ouder is, van de leerplichtambtenaar een proces-verbaal krijgen en doorgestuurd worden naar Halt. Wordt de Halt-straf goed uitgevoerd, dan seponeert de leerplichtambtenaar het proces-verbaal. Houdt de jongere zich niet aan de afspraken, dan stuurt de leerplichtambtenaar het proces-verbaal naar de officier van justitie. Die beslist of de leerplichtige voor de kantonrechter moet verschijnen.

Gemiste kans
Een gemiste les is een gemiste kans. Jongeren die spijbelen of regelmatig te laat komen, lopen een groter risico het onderwijs zonder diploma te verlaten. En jongeren zonder diploma hebben minder kansen op de arbeidsmarkt. Zij lopen een grotere kans om in de criminaliteit te komen. Veel jeugdige delinquenten kennen een voorgeschiedenis van schoolverzuim.

Uitbreiding samenwerking
Met de verwijzing van spijbelaars naar Halt is in onze regio al ervaring opgedaan. In 2004 ging een proef in Den Haag van start. Deze bleek zo succesvol dat de aanpak nu regionaal wordt ingevoerd. Vorig jaar ondertekenden vier gemeenten het convenant al. Met de ondertekening op 6 september door Wassenaar, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland wordt dezelfde aanpak verder doorgevoerd in Haaglanden.