Ingezonden persbericht


Filmhuis Cavia presenteert: Programma september 2007

Donderdag 6 en vrijdag 7 september om 20u30: C.R.A.Z.Y. (Jean-Marc Vallée, Can, 2005)

De jonge Zac ontdekt tijdens zijn leven dat hij hele andere interesses heeft dan wat zijn ouders van hem verwachten. Verschillende muziekgenres vanaf de jaren 60 ondersteunen het in korte fragmenten vertelde verhaal van Zac's zoektocht.

Donderdag 13 en vrijdag 14 september om 20u30: Rushmore (Wes Anderson, VS, 1998)

De vijftienjarige zelfingenomen Max houdt zich op zijn elitaire school de Rushmore Academie vooral bezig met vele buitenschoolse activiteiten. Wanneer hij verliefd wordt op zijn lerares ontstaat er een wervelende driehoeksverhouding waarbij Max en de multimiljonair Mr. Blume elkaar continu overtroeven met welbespraakte volzinnen of vuile streken.

Zaterdag 15 september vanaf 14u00: KLIT! Animatie Festival - toegang met passe-partout voor 10 euro

Om gehoor te geven aan het schreeuwend tekort aan podia voor animatiefilms is het Klit! Animatie Festival Amsterdam (K!AFA) opgezet. Op deze dag wordt in zowel Filmhuis Cavia en de Nieuwe Anita dit animatiefestival gehouden. Voor tien euro heb je toegang tot alle films en de after-party in de Nieuwe Anita. Meer informatie vind je op www.klitfest.nl.

Zondag 16 september: Total Denial (Milena Kaneva, VS, 2006) - toegang gratis

Vanuit het Burma Centrum Nederland wordt op deze dag landelijke aandacht gegeven voor de schrijnende situatie in Birma, het huidige Myanmar. De documentaire "Total Denial" gaat over de invloed van het energiebedrijf Total dat als grootste Europese investeerder de staatskas van het totalitaire regime van Birma mee helpt vullen. Wereldwijd zal op 16 september deze documentaire via verschillende wegen vertoond worden. Meer informatie is te vinden op www.burmacentrum.nl.

Donderdag 20 september om 20u30: Akira (Katsuhiro Ôtomo, Jap, 1988)

De eerste Japanse animatiefilm waarmee in Nederland een groter publiek bereikt werd speelt zich af in het Tokyo na de Derde Wereldoorlog. Deze prachtig geanimeerde speelfilm gaat over Kaneda die zijn vriend Tetsuo probeert te bevrijden uit een onderzoekscentrum nadat die in contact is gekomen met een bovennatuurlijke jongen.

Vrijdag 21 september om 20u30: ShortCircuit (#1.07): Korte Animatiefilm - toegang gratis

De zevende editie van het korte filmprogramma van Filmhuis Cavia staat deze maand in het teken van korte animatiefilms. Tachtig minuten lang worden 13 animatiefilms vertoond met titels als "De moord van Raamsdonk", "Spiegeleiland", "Pas a Deux" en "Haast een hand".

Woensdag 26 september t/m vrijdag 28 september: Tim Burton Special

Op het komende filmfestival van Venetië wordt aan regisseur Tim Burton de "lifetime achievement award" uitgereikt. Bij Filmhuis Cavia brengen wij Tim Burton ook onder de aandacht door zes van zijn speelfilms en twee korte films te vertonen in een maandafsluitende special. Alle films kosten 4 euro en voor twee films op één avond betaal je 6 euro. Het programma ziet er als volgt uit:

Woensdag 26 september 14u00: Charlie and the Chocolat Factory (Tim Burton, VS en GB, 2005) - toegang voor kinderen 1 euro

De Tim Burton Special begint op woensdagmiddag met de vertoning van het prachtig verfilmde verhaal van Roald Dahl's Sjakie en de Chocoladefabriek. Kinderen zijn van harte welkom om te genieten van de avonturen van Charlie in de door Burton gecreëerde wereld van de chocoladefabriek. Onder voorbehoud zal een gastspreker de film inleiden.

Woensdag 26 september om 20u30: Ed Wood (Tim Burton, VS, 1994)

In de vermakelijke en liefdevol gemaakte biopic over de zogenoemde slechtste filmmaker aller tijden speelt Johnny Depp een geweldige rol als deze regisseur die niet kapot te krijgen is. De zwart-wit fotografie geeft de sfeer van de jaren 50 prachtig neer en laat het leven zien van een enthousiaste en aanstekelijke man die liever gekleed gaat in de angoratruitjes van zijn vrouw.

Donderdag 27 september om 20u00: Edward Scissorhands (Tim Burton, VS, 1990)

Een curieus en ontroerend sprookje over de in een kasteel wonende, tragische jongeman met handen als vlijmscherpe scharen en zijn verhouding tot de burgerlijke dorpsgenoten. Johnny Depp speelt voor het eerst een rol in een film van Burton en werd gekozen om zijn ogen waardoor hij erg geschikt was voor het personage dat weinig spreekt en toch veel zegt.

Donderdag 27 september om 22u00: Sleepy Hollow (Tim Burton, VS, 1999)

In het slaperige dorpje Sleepy Hollow worden een aantal macabere moorden gepleegd en de excentrieke wetsdienaar Ichobad Crane wordt op onderzoek uitgestuurd. Al snel blijkt dat de moorden door de Headless Horseman zijn gepleegd maar Crane gelooft niet in deze geestverschijning. Hij wil met zijn geloof in de wetenschap aantonen dat de moordenaar een man van vlees en bloed is.

Vrijdag 28 september om 20u00: Corpse Bride (Tim Burton, GB, 2005)

De tweede lange stop-motion animatie van Burton is het sprookje over Victor die per ongeluk trouwt met een dode vrouw. In de fraaie vormgeving laat Burton op grappige wijze de levendigheid van de dodenwereld en de levensloosheid de normale wereld zien. Vooraf aan deze film worden twee korte films van Burton vertoond, namelijk Vincent en Frankenweenie.

Vrijdag 28 september om 22u00: Big Fish (Tim Burton, VS, 2003)

De Tim Burton Special wordt afgesloten met het sprookje voor volwassenen over de moeizame relatie tussen Edward Bloom en zijn zoon William. De kijker wordt meegenomen in de wonderlijke verhalen van Edward vol fantasievolle figuren. Verhalen die tot frustratie van William herhaaldelijk verteld worden en grootser lijken dan ze zijn.

Patrick Timmermans

Filmhuis Cavia
Van Hallstraat 52-I
1051 HH Amsterdam
T: 020-681 1419 (kantoor)
E: pers@filmhuiscavia.nl
I: www.filmhuiscavia.nl

Kaartjes kosten 4 euro per film tenzij anders vermeld