Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Nummer: 054 TR
Datum: 31 augustus 2007

Themamiddag over Landelijk Wonen in Fryslân

Het benutten van de woonkwaliteiten van Fryslân is een belangrijk thema in het nieuwe streekplan Fryslân 2007. De provincie Fryslân wil mensen uit andere provincies stimuleren om naar Fryslân te verhuizen en nieuwe (landelijke) woonvormen optimaal inzetten voor ruimtelijke kwaliteitsverbetering op het gebied van landschap, natuur, water en recreatie. Met proefprojecten voor landelijk wonen wil de provincie bekijken welke mogelijkheden en kansen er zijn om meer nieuwe inwoners 'om utens' naar Fryslân toe te trekken. Het gaat om zeven pilots voor landelijke woonclusters en tien pilots voor nieuwe landgoederen. De provincie vraagt gemeenten hiervoor planideeën in te dienen die van onderop tot ontwikkeling komen en gestimuleerd worden.

Maar hoe verleid je de woonconsument om naar Fryslân te verhuizen? Welke landschappelijke en andere kwaliteiten voor de samenleving kunnen aan de nieuwe woonvormen worden toegevoegd? Rond deze en andere vragen organiseert de provincie Fryslân op donderdag 6 september 2007 een themamiddag over Landelijk Wonen in Fryslân in It Aljemint in Leeuwarden. Gemeentebestuurders, -ambtenaren en marktpartijen, worden bij elkaar gebracht en er wordt informatie uitgewisseld over de nieuwe landelijke woonvormen in Fryslân.

Programma
13.30 uur Ontvangst in It Aljemint
14.00 uur Welkomstwoord door Anita Andriesen, gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting in de provincie Fryslân 14.10 uur Presentatie over de aansluiting tussen leefstijlen van woonconsumenten en nieuwe landelijke woonvormen, door Douwe Reitsma, algemeen directeur van The SmartAgent Company 14.35 uur Presentatie over landschappelijke en ruimtelijke kwaliteiten als succesfactoren voor nieuwe landelijke woonvormen met een bijzondere, eigen identiteit en uitstraling, door Peter de Ruyter, landschapsarchitect bij Bureau Alle Hosper 15.00 uur Presentatie over het proces van realisatie van een nieuw landgoed op basis van ervaringen in de provincie Drenthe, door Meino Lumkes, beleidsmedewerker bos en natuur van de provincie Drenthe 15.10 uur Pauze

> vervolg op volgende pagina

15.30 uur In open space discussies rond vijf thema's worden aanwezigen uitgenodigd hun inzichten en opvattingen naar voren te brengen. Thema 1: Leefstijlen en wensen van woonconsumenten, hoe kun je deze beïnvloeden?
Thema 2: Ruimtelijke kwaliteit voor de samenleving, van intenties naar tastbare resultaten.
Thema 3: Van onderop ontwikkelen, van bovenaf beginnen? Thema 4: Hoe verleid je de consument met 'een nieuw woonconcept'? Thema 5: Kansen en beperkingen om rekening mee te houden. 16.30 uur Afsluiting

U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Datum en tijd: Donderdag 6 september vanaf 13.30 uur Locatie: It Aljemint, Doelestraat 2-4 in Leeuwarden


---- --