Minister Koenders ondertekent International Health Partnership

Vandaag is het International Health Partnership (IHP) gelanceerd in London. Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking heeft het contract ondertekend samen met vertegenwoordigers van zes donorlanden, acht ministers van Gezondheidszorg uit ontwikkelingslanden, en organisaties als UNICEF en de Wereldbank.

Het International Health Partnership is een initiatief van de Britse premier, Gordon Brown. Het doel van het IHP is het bevorderen van betere samenwerking tussen internationale organisaties, nieuwe stichtingen als de Bill Gates Foundation en donoren en ontwikkelingslanden op het gebied van gezondheidszorg. Minister Koenders juicht betere samenwerking in de gezondheidszorg toe om zo de achterstand in te lopen bij het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. 'Hoewel er de laatste jaren successen zijn geboekt in de gezondheidszorg - polio is bijna verdwenen en het aantal sterfgevallen door mazelen is in een aantal jaren gehalveerd- sterft elke minuut een moeder gedurende een bevalling en sterven er dagelijks 28.000 kleine kinderen, vanwege de slechte gezondheidszorg in ontwikkelingslanden', aldus minister Koenders.

Koenders heeft reeds langere tijd gepleit voor verbetering van de donorcoördinatie en effectievere hulpverlening aan ontwikkelingslanden in de gezondheidszorg. De minister ziet daarom het partnership dan ook als een belangrijke stap voorwaarts. De eerste fase van het programma is o.a. gericht op Ethiopië, Mozambique, Zambia en Mali, die ook Nederlandse ontwikkelingshulp krijgen.

Noot voor redacties (