Gerechtelijke organisatie

Julien C. veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs

Breda, 6 september 2007 - De rechtbank in Breda heeft vandaag Juliën C. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging voor de dood van een 8-jarige scholier op een basisschool in Hoogerheide.

De rechtbank acht Julien C. schuldig aan de dood van de scholier op grond van getuigenverklaringen en DNA-bewijs. Zijn verhaal over de afpersing door drie mannen acht de rechtbank niet geloofwaardig.

Vervolgens moest de rechtbank zich buigen over de vraag of er sprake is van moord dan wel doodslag. Juridisch gezien is er sprake van moord, indien bewezen kan worden dat de dader heeft gehandeld "na kalm beraad en rustig overleg". Dit heeft de rechtbank aan de hand van het dossier evenwel niet kunnen vaststellen. De aanwijzingen in het dossier die kunnen duiden op voorbedachten rade, kunnen evenzeer in de richting wijzen van een daad gepleegd in een opwelling. De rechtbank komt dan ook tot een bewezenverklaring van de doodslag.

Verdachte heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestesvermogen, waardoor het Pieter Baan Centrum niet tot een advies is gekomen. Niettemin heeft de rechtbank vastgesteld dat er sprake is van een geestelijke stoornis en verdachte verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank acht het onverantwoord om verdachte onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij, zodat hij tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Daarnaast krijgt hij, rekening houdend met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid en de maximumstraf van 15 jaar bij doodslag, een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd.

LJ Nummer

BB3032

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 6 september 2007 Naar boven