Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rotterdam, 6 september 2007

Afgifte rechtsgeldige energielabels vanaf nu mogelijk!

Vanaf heden kunnen bedrijven gecertificeerd worden voor het afgeven van energieprestatiecertificaten, ofwel energielabels. En, zeker zo belangrijk, er kunnen vanaf nu rechtsgeldige energielabels aan gebouweigenaren worden afgegeven.

De laatste belangrijke stap in het voorbereidingstraject naar 1 januari 2008 is gezet: de datum waarop gebouweigenaren wettelijk verplicht zijn om bij verhuur en verkoop van gebouwen een energielabel te tonen. Een label dat moet zijn opgesteld door een hiervoor gecertificeerd bedrijf. Per 1 september 2007 zijn KIWA, SKW, en KEMA gerechtigd om organisaties te certificeren die energieprestatiecertificaten, ofwel energielabels, willen gaan afgeven.

Hulpmiddelen bij certificatietraject

Zodra organisaties gecertificeerd zijn, zijn (vanaf medio september) hun gegevens te vinden op de website van KBI, www.kbi.nl en SBK, www.bouwkwaliteit.nl. Op de sites van KBI en ISSO (www.isso.nl) zijn tevens de achterliggende documenten opgenomen waarmee een organisatie zich op certificering kan voorbereiden. Het gaat daarbij met name om de nationale beoordelingsrichtlijn (BRL9500), en de te gebruiken hulpmiddelen, ISSO-publicatie 75 voor utiliteitsgebouwen, ISSO-publicatie 82 voor woningen. Maar ook zijn documenten te downloaden die organisaties kunnen helpen bij het implementeren van de eisen, bijvoorbeeld waar het gaat om de vakbekwaamheid van de adviseur en het hebben van een kwaliteitshandboek. Ook is een overzicht van cursusinstituten beschikbaar. Over de verplicht te gebruiken energielabelsoftware, die wettelijk (BRL9501) moet zijn goedgekeurd is informatie te vinden bij KBI (www.kbi.nl)

Afmeldsysteem operationeel via www.energielabelgebouw.nl

Gecertificeerde organisaties kunnen vanaf het moment dat ze gecertificeerd zijn energielabels gaan verstrekken aan gebouweigenaren. Om een rechtsgeldige status te hebben dienen deze energielabels wel eerst afgemeld te worden. Dit gebeurt via de energielabelsoftware. Op basis van de afmelding wordt een uniek labelnummer verstrekt. Ook dit afmeldsysteem is inmiddels operationeel en wordt in opdracht van het Ministerie van VROM beheerd door SenterNovem (zie www.energielabelgebouw.nl).