Senternovem


05-09-2007 | Boek geeft breed beeld van Nederlands energieonderzoek

Voor verduurzaming van de energievoorziening is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig. Het nieuwe EOS-projectenboek `Energie in Beweging' geeft een goed beeld van wat er op dit terrein allemaal in Nederland gebeurt. Dat is heel veel.

Neem de nieuwe technologie voor het watervrij maken van bio-ethanol voor gebruik in voertuigen. Tot nu toe gebeurt dat met destillatie en moleculair zeven. Dat is een energie-intensief proces. Binnen de DEMO-regeling van het programma EOS wordt nu een heel nieuwe technologie beproefd: pervaporatie met behulp van membranen. Naar het zich laat aanzien, werkt het proces beter en verbruikt het maar een fractie van de energie.

Aan bod

In het nieuwe EOS-projectenboek `Energie in Beweging' komen veel meer van dergelijke innovatieve energieprojecten aan bod. Denk aan het mijnwaterproject in Heerlen, de gesloten kas van tomatenteeltbedrijf Prominent uit 's Gravenzande of REDstack, het idee om energie te winnen uit het potentiaalverschil tussen zout en zoet water. Soms gaat het om concrete demonstratieprojecten, soms om innovatieve ontwikkelingen waarnaar nog veel fundamenteel onderzoek nodig is, zoals de ontwikkeling van brandstofcellen. Het projectenboek geeft niet alleen een beschrijving van de projecten, maar laat in veel gevallen ook de bedenker aan het woord.

Beeld

Het boek `Energie in Beweging' zet alle ontwikkelingen op het gebied van energie in een breed perspectief. Zo zijn er hoofdstukken over nieuwe industriële processen, energieneutrale glastuinbouw en duurzame infrastructuren, maar bijvoorbeeld ook over `water als energiebron' of `energiezuinig wonen en werken'. Daarmee geeft het boek een breed en rijk beeld van wat in Nederland allemaal gebeurt op het gebied van energieonderzoek en -ontwikkeling. Opvallend daarbij is hoe innovatief Nederlandse partijen vaak zijn.

Kansen

Het programma Energie Onderzoek Subsidie ondersteunt inmiddels ruim honderd projecten, vaak ter ondersteuning van EnergieTransitie. Daarbij gaat het om het hele scala van activiteiten, van onderzoek naar de haalbaarheid van prille ideeën tot en met demonstratie van concrete nieuwe apparaten, systemen en concepten. Volgens het EOS-projectenboek is sprake van een toenemende belangstelling voor de verschillende regelingen. Het aantal aanvragen voor subsidie stijgt de laatste tenderrondes namelijk gestaag. Wie zich wil verdiepen op welke terreinen nog goede kansen liggen voor nieuwe projecten en op welke niet, moet zich zeker eens in `Energie in Beweging' verdiepen.

Download het EOS Projectenboek Energie in Beweging Zie het origineel