Gemeente Brunssum

Brunssumse jongeren-sportprojecten van start

In Brunssum zijn onlangs twee sportprojecten voor jongeren van start gegaan. De projecten zijn bedoeld voor jongeren die in een achterstandspositie zitten, of daarin dreigen terecht te komen. In Brunssum-Oost ging op woensdag 29 augustus 2007 een project van start om jongeren kennis te laten maken met een gezonde leefstijl. Een week later, op woensdag 5 september 2007, startte in Brunssum-West een project om overlast door jongeren terug te dringen door het aanbieden van een aantrekkelijk sport- en beweegprogramma.

Bos1 bos2

De jongeren-sportprojecten, die in totaal een investering van 300.000,- euro vergen, worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit de BOS-Impuls regeling (BOS staat voor samenwerking `Buurt, Onderwijs en Sport'). De projecten zullen gedurende vier jaar (2007-2010) lopen in twee Brunssumse wijken, Brunssum-West en Brunssum-Oost, in samenwerking met buurt-, onderwijs- en sportorganisaties.

Verbetering leefbaarheid

De BOS-sportprojecten zijn gericht op jongeren die achterstanden hebben op het gebied van gezondheid, onderwijs, opvoeding en sport en bewegen. Door het organiseren van laagdrempelige sportactiviteiten op school, in de eigen wijk, en bij verenigingen wordt voorkomen dat jongeren zich gaan vervelen, voortijdig school verlaten en overlast gaan bezorgen. De sportactiviteiten dienen dus vooral een maatschappelijk doel: het beoogde effect is dat jongeren zich bijvoorbeeld uiteindelijk aansluiten bij een sportvereniging, of zich meer betrokken gaan voelen bij wat er gebeurt in hun wijk of op hun school. Sport vergroot zo de sociale samenhang van een wijk, verbetert de leefbaarheid, én het bevordert ook nog eens de gezondheid van de betreffende jongeren.
bos3

Sportactiviteiten

Jaarlijks zullen in Brunssum-Oost en Brunssum-West minstens 280 uur aan sportactiviteiten worden georganiseerd. Aan elke activiteit, zo is de verwachting, zullen in 2007 minimaal 10 jongeren deelnemen en vanaf 2008 minimaal 15 jongeren. De activiteiten richten zich op jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar.

In Brunssum-Oost is eind augustus 2007 gestart met het Real Fit project. Real Fit is een project dat speciaal ontwikkeld is voor jongeren met overgewicht. Gedurende 12 weken krijgen de jongeren een gevarieerd bewegingscentrum in een fitnesscentrum en krijgen ze zowel in groepsverband als individueel voedingsbegeleiding van een diëtiste. Ook de ouders worden, via informatieavonden, bij het programma betrokken. Voor jongeren zonder overgewicht worden er verschillende uren per week trendy sportactiviteiten aangeboden.

bos4
In Brunssum-Oost, in het Schutterspark, is op woensdag 29 augustus 2007 het Real Fit project van start gegaan.

In Brunssum-West krijgen jongeren vanaf september 2007 drie keer in de avonduren een gevarieerd sportaanbod aangeboden, waaronder zaalvoetbal, streetdance, streetvoetbal, streethockey, Fighting Fit, jeugdparticipatie, en Shake Hands. Daarnaast worden in de wijken nog eens ongeveer 14 keer per jaar speciale sportinitiatieven georganiseerd.

Evaluatie

De resultaten van de sportactiviteiten zullen geëvalueerd worden. Daarbij wordt vooral gekeken naar de maatschappelijke effecten: zijn jongeren inderdaad meer gaan bewegen en sporten en heeft dit geleid tot minder overlast, uitgedrukt in een verhoogde veiligheidsbeleving in de wijken en lagere betrokkenheid van jongeren bij politiemeldingen. De metingen zullen plaatsvinden na afloop van het vierde projectjaar (2010).

---