Nominaties Parel van Integratie 2007 bekend

06/09/2007 12:05



Nicis Institute



DEN HAAG, 6 september 2007- De beste integratieprojecten van Nederland, succesvolle initiatieven gericht op de actieve inzet van burgers, dat zijn de Parels van Integratie. Voor de derde keer organiseert het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM) deze wedstrijd. De jury, het Comité van Parelvissers, selecteerde acht Parels van Integratie uit 109 inzendingen. Deze acht Parels maken kans op de eervolle titel Parel van Integratie 2007. Op maandag 26 november benoemt minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar, deze Parel der Parels.

Welk initiatief stimuleert burgers tot een actieve inzet in de wijk? Welke activiteit zorgt ervoor dat (buurt)bewoners met verschillende culturele achtergronden zich gezamenlijk inzetten voor een positieve sfeer? Kortom: wat is een succesvol project en waarom? Het Comité van Parelvissers zocht een antwoord op deze vragen. De door hen geselecteerde acht Parels zetten thema's als burgerparticipatie en wijkaanpak in een nieuw daglicht. Elke Parel is een glansrijk voorbeeld van een geslaagd initiatief, met mogelijke uitstraling naar andere steden.

De acht Parels zijn (in willekeurige volgorde):


1. Bijlmer Experience - Amsterdam

2. Unieke Brink - Enschede

3. Met Kleur de Wijk in - Groningen

4. Keten in de buurt - Oss

5. Hart voor Elkaar - Roosendaal

6. Vrouwencentrum Delfshaven - Rotterdam

7. Tilburg Trots, Doe je ding - Tilburg

8. Van binnen naar buiten - Utrecht

Het Comité van Parelvissers bestaat uit:
Lenie Scholten (wethouder, gemeente Nijmegen)
Ingrid de Boer (directeur Woonbedrijf Eindhoven)
Jack Burgers (hoogleraar grootstedelijke vraagstukken, Erasmus Universiteit Rotterdam) Walther Kok (programmadirecteur Jeugd en programmadirecteur Diversiteit en Integratie, gemeente Utrecht)

KIEM startte in 2005 het traject Parels van Integratie om duidelijk te maken wat de kracht is van succesvolle projecten. KIEM is ondergebracht bij - en wordt uitgevoerd door - Nicis Institute. Sinds 2005 kunnen mensen jaarlijks hun eigen Parel aanmelden. De selectie van de Parels vindt plaats op basis van een beoordelingsmethodiek. Deze methodiek is dit jaar speciaal ontwikkeld door onderzoeker dr. Hendrik Wagenaar. Als specialist op het gebied van stadswijken en burgerbestuur is hij verbonden aan het departement Bestuurskunde van de Universiteit Leiden.

Over de acht genomineerde projecten:

Bijlmer Experience - Amsterdam
Een groepje bewoners wil de Bijlmer in Amsterdam op de kaart zetten door vanuit een eigen 'trots' de aandacht op de wijk te vestigen. Zij bieden rondleidingen aan voor geïnteresseerden vanuit het principe 'zonder aanbod geen vraag'. Ze wonen in de Bijlmer en zijn daar trots op! Inmiddels zijn 10.000 bezoekers rondgeleid.

Unieke Brink - Enschede
In de wijk Wesselerbrink geven de bewoners hun eigen brink (hofje) vorm in het project Unieke Brink. Doel is om in twintig jaar alle zestig brinken een unieke uitstraling te geven. De Unieke Brink zorgt ervoor dat de eentonigheid van de Wesselerbrink wordt doorbroken, sociale samenhang en zelfwerkzaamheid wordt vergroot én trotsheid op de eigen woonomgeving wordt bevorderd.

Met Kleur de Wijk in - Groningen
Een kleurrijke groep mensen die al langere tijd werkloos is wordt opgeleid als assistent sociaal ondersteuner. De ondersteuners vormen de mobiele brigade die, op de fiets en gewapend met laptop, de wijken intrekken om bewoners te helpen hun weg te vinden in het voorzieningenaanbod.

Keten in de buurt - Oss
Een medewerker van de woningcorporatie, de opbouwwerker en een lid van de wijkraad zijn 5 dagen met een bouwkeet in verschillende straten van de buurt gaan staan met als doel het inventariseren van behoeftes van wijkbewoners. Na deze inventarisatie is uit een lijst van actiepunten een top tien samengesteld. Deze top tien is tijdens een goed bezochte bewonersavond gepresenteerd. Tijdens de avond schaarden organisaties zich achter de actiepunten en kondigden aan hun verantwoordelijkheid te nemen in het aanpakken van de genoemde actiepunten. Dit heeft geleid tot concrete resultaten.

Hart voor Elkaar - Roosendaal
Het samenstellen van multiculturele en gemengde kaderteams van bewoners uit de wijk door ze een cursusprogramma aan te bieden als sportleider, activiteitenbegeleider, huiswerkbegeleider/mentor of als buurtcoach. Dat is de kern van dit initiatief. Na het cursusprogramma worden de deskundige vrijwilligers als kaderteam verantwoordelijk voor de uitvoering van een programma op gebied van sport, cultuur, onderwijs en veiligheid in vier wijken voor jeugd in de leeftijd van 4 tot 19 jaar.

Vrouwencentrum Delfshaven - Rotterdam
Het Vrouwencentrum Delfshaven slaagt erin om een moeilijk bereikbare groep uit de steden, te weten migrantenvrouwen, te bereiken en te laten participeren in verschillende projecten. Door deel te nemen aan onder andere taallessen, naailessen, sportlessen en voorlichtingsbijeenkomsten wordt emancipatie, integratie en participatie van vrouwen vergroot. Het Vrouwencentrum Delfshaven neemt op deze manier een brugfunctie in tussen geïsoleerde vrouwen en de maatschappij.

Tilburg Trots, Doe je ding - Tilburg
Het project 'Doe je ding' is bedoeld om integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Tilburg te bevorderen. Voor jong en oud, allochtoon en autochtoon organiseert het ROC Midden-Brabant dit terugkerende evenement. Een keer per maand presenteren (max. 60) jongeren op zaterdagavond hun bijzonderheid op een catwalk. Uiterlijk, Dans, Hobby, Visie, Handicap, Cultuur, Lifestyle. Alle verschillen komen bij elkaar.

Van binnen naar buiten - Utrecht
Een flatwoning (de buurtflat) fungeert in de wijk Utrecht Overvecht als uitvalsbasis voor huisbezoeken, herinrichting van het binnenterrein en diverse activiteiten in de sfeer van ontmoeting en activering. Werken aan sociale cohesie, integratie en leefbaarheid staat centraal. Alle 367 huishoudens worden persoonlijk benaderd voor een bewonersgesprek, indien nodig in eigen taal. Zo worden mensen bereikt die niet zelf hulp zoeken of niet weten waar ze terecht kunnen met vragen.





http://www.nicis.nl