Gemeente Amsterdam



Henk van Waveren nieuwe regisseur sociale cohesie

6 september 2007
-

Het college van B&W heeft de voormalige stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, Henk van Waveren, benoemd als regisseur sociale cohesie tot 1 januari 2009. Hij is deze week begonnen met zijn werkzaamheden en volgt hiermee Arthur Verdellen op. Van Waveren zal regie voeren op het Platform Amsterdam Samen (PAS) dat gericht is op de verbetering van de sociale samenhang in de stad. PAS fungeert als regiekamer voor activiteiten op het gebied van sociale samenhang en stabiliteit in Amsterdam.

Positieve bijdrage
Henk van Waveren: "In mijn vorige functie als stadsdeelvoorzitter heb ik regie moeten voeren op plannen en projecten waarvan de resultaten duidelijk zichtbaar waren. Zoals de contracten tussen het stadsdeel en moskeeën, het plaatselijke blowverbod, de bouw van Mercatorplaza en het Mercatorplein, de stadsvernieuwing in de Chassébuurt en de plannen rondom de Westermoskee. Ik hoop daarom als regisseur sociale cohesie nu ook een positieve bijdrage te leveren aan het samenleven van Amsterdammers in deze stad. Het Platform Amsterdam Samen biedt een netwerk waarin ze gemeentelijke onderdelen (waaronder stadsdelen) én ondernemers én burgers motiveert en inspireert om de `Wij Amsterdammers' gedachte te blijven uitdragen."

Wij Amsterdammers
In 2004 heeft het gemeentebestuur de eerste versie van het Actieplan `Wij Amsterdammers' vastgesteld. De hoofddoelstellingen van dit plan waren het bestrijden van terrorisme, radicalisering en polarisatie. In 2006 is een tweede versie van dit actieplan verschenen, waarin meer nadruk ligt op het investeren in sociaal kapitaal en op het stellen van grenzen waarbij PAS verschillende initiatieven ondersteunt: * PAS organiseert platformbijeenkomsten, waar verschillende thema's zoals het functioneren van het welzijnswerk en het tegengaan van radicalisering worden besproken. Zij stimuleert maatschappelijk actieve mensen in de stadsdelen via denktanks om bovenstaande doelstellingen en uitgangspunten te hanteren, uit te dragen en te verleiden tot concrete acties. PAS organiseert dit jaar ook de tweede ronde van de `Stadsspelen', geeft het opiniërend blad `Heel Amsterdam' uit gecombineerd met een website en gaat een Amsterdamse Canon ontwikkelen.
* Bestaande, geslaagde acties zullen worden voortgezet, zoals het Meldpunt Goede Ideeën en de soap West Side, die door het succes op AT5 momenteel ook door de NPS wordt uitgezonden.

Pb-156