Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 september 2007

Schriftelijke vragen van de leden Van Dijken en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over ondertiteling van programma's waaronder Eredivisievoetbal bij RTL.


1 Bent u ervan op de hoogte dat RTL het merendeel van haar programma's, waaronder de Eredivisievoetbalwedstrijden bij RTL4, nog steeds zonder ondertiteling uitzendt?


2 Deelt u de opvatting dat het onwenselijk is dat doven en slechthorenden veel programma's, die voor het overgrote deel van de samenleving wel toegankelijk zijn, niet of onvoldoende kunnen volgen?
Zo ja, bent u bereid om RTL via overleg op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid aan te spreken zodat zij alsnog meer programma's van ondertiteling gaan voorzien?


3 Kunt u aangeven of en in welke mate de Europese richtlijn 'televisie zonder grenzen' mogelijkheden biedt of gaat bieden om ook de programma's van RTL te laten ondertitelen, zoals ook vanaf begin 2007 in Nederland al het geval is voor andere commerciële zenders?


4 Kunt u aangeven in hoeverre er inmiddels in Europees verband overleg is geweest over regelgeving m.b.t. ondertiteling door RTL? Zo ja, wat is hier de stand van zaken van?
Zo nee, op welke termijn zal dit plaatsvinden en wat zal uw inzet hier zijn?