Persberichten Eemland zuid, 10.30 uur

Utrecht, 06-09-2007

Verkeerscontrole

LEUSDEN- Op woensdagochtend werd van 08.00 tot 08.30 uur toezicht gehouden op de Dodeweg en de Leusderweg. In totaal kregen 6 fietsers een bekeuring voor het rijden door het rode verkeerslicht.

Rijden onder invloed

AMERSFOORT- In de nacht van woensdag op donderdag werden twee automobilisten aangehouden omdat zij te veel gedronken hadden. Omstreeks 01.50 uur werd een 41-jarige man uit Amersfoort gecontroleerd op de Ringslang. Hij bleek te veel te hebben gedronken en blies op het bureau 260 ug/l.

Omstreeks 03.15 uur werd een 51-jarige automobilist uit Hilversum gecontroleerd op de Rijksweg A1. Hij bleek te hebben gedronken en op het bureau blies hij 300 ug/l. Tegen de twee automobilisten is proces-verbaal opgemaakt.

Voortgang aanpak overlast jeugd Kattenbroek

AMERSFOORT - De politie heeft vanaf 9 juli - de start van het extra toezicht - in totaal 98 bekeuringen geschreven voor diverse vormen van overlast en verkeersovertredingen in en rondom het winkelcentrum Emiclaer in de wijk Kattenbroek. Het aantal meldingen van jeugdoverlast daalde in de maand juni van 26 naar 17 in de maand juli. In de maand augustus lag het aantal overlastmeldingen op 22 waarbij duidelijk werd dat het patroon van meldingen zich verplaatste van Kattenbroek Oost (waarvan Emiclaer deel uitmaakt) naar Kattenbroek West. De politie heeft bij de aanpak van de overlast het werkgebied vergroot om te voorkomen dat deze ontwikkeling zich voortzet. Inmiddels heeft de wijkpolitie 35 jongeren thuis bezocht van de 45 geplande bezoeken. De laatste huisbezoeken zijn de komende weken gepland na de zomerstop in de vakantieperiode.

De politie startte het extra toezicht en de huisbezoeken omdat bewoners, ondernemers en bezoekers van de wijk in toenemende mate melding maakten van overlast door jongeren rondom het winkelcentrum. De wijkpolitie constateerde tijdens haar toezicht in de wijk eveneens dat de overlast van (hang)jongeren toenam. Zij maakten zich schuldig aan vervuiling op de hangplekken, intimidatie, vernielingen, geluidsoverlast en rijden met fiets of brommer over het voetgangersgebied.

De wijkpolitie is bezig met de laatste reeks huisbezoeken bij 45 jongeren die met name deze overlast veroorzaken. De meeste ouders reageren positief op de bezoeken. Vaak bleken zij niet op de hoogte van het gedrag van hun kind op straat. In het bijzijn van de ouders worden verder afspraken gemaakt over gedrag op straat en de politie houdt hierop toezicht. Worden de afspraken niet nageleefd, dan wordt repressief opgetreden en volgt een tweede huisbezoek. De jeugdwijkagenten zijn nauw betrokken bij het project. Zij kunnen ook zorginstanties inschakelen voor noodzakelijke hulpverlening richting jongere of het gezin.

Vanaf begin juli houdt de politie bovendien extra toezicht op de overlastplekken- en tijden. Jongeren worden hier aangesproken op hun gedrag en zonodig bekeurd. Winkeliers reageren positief op het extra toezicht en meldden aan de politie dat de overlast in hun ogen sterk is afgenomen. Ook bewoners geven aan dat de sfeer rond het winkelcentrum is verbeterd.

De politie roept bewoners op om overlast te blijven melden. Vindt de overlast of vernieling op dat moment plaats of is er sprake van een verdachte situatie dan kan het alarmnummer 112 gebeld worden. Bij niet-spoedeisende zaken kan het toegangsnummer van politie 0900-8844 worden gebeld. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.