Relatief veel fatale hartstilstanden onder amateurvoetballers

06/09/2007 12:56



Stichting Service Médical



Drs. Jeu Sprengers, KNVB-voorzitter en Lid van het Uitvoerend Comité van de UEFA, heeft vanochtend in Maastricht de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek in ontvangst genomen naar het aantal hartstilstanden in de hoogste afdelingen van de Nederlandse amateurvoetbalcompetities. Gebleken is dat in Nederland 2,3 fatale hartstilstanden per 100.000 voetballers per jaar optreden, wat neerkomt op jaarlijks 25 hartdoden. Nog eens 25 personen krijgen een hartstilstand. Zij overleven deze weliswaar, maar vaak met blijvende, ernstige letselschade. Ook is in het onderzoek vastgesteld dat slechts een op de drie voetbalvereningen beschikt over een zogeheten defibrillator. Dit is een apparaat waarmee een elektrische schok kan worden toegebracht aan een slachtoffer, waardoor diens hart weer op gang kan worden gebracht.

Het onderzoek is in de eerste helft van 2007 uitgevoerd door Bewegingswetenschapper drs. Dirk Veldman, als afstudeeropdracht aan de Universiteit van Maastricht. De Maastrichtse arts drs. Jos Benders, tevens algemeen coördinator van de Stichting Service Médical, had de supervisie over het onderzoek. Namens de universiteit werd hij begeleid door Prof. Dr. Harm Kuipers. In het kader van zijn studie deed Dirk Veldman onderzoek bij een 100-tal voetbalverenigingen die uitkomen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal, met in totaal meer dan 60.000 leden. Veldman: 'De cijfers zijn schokkend, echter niet verrassend. Ook eerdere onderzoeken in Italië hebben aangetoond dat het aantal fatale hartstilstanden onder sporters rond de 2,1 per 100.000 sporters per jaar ligt.'

Reanimatievoorzieningen

Behalve het aantal gevallen van hartstilstanden onderzocht Dirk Veldman ook hoe de staat van de reanimatievoorzieningen van de deelnemende verenigingen op het moment van meten was. Hierbij werd vooral gekeken naar de aanwezigheid van defibrillatoren. Dit zijn apparaten die een elektrische schok kunnen toebrengen aan een slachtoffer om het hart weer op gang te helpen. De overlevingskansen stijgen van ongeveer 5% tot maar liefst minimaal 50% wanneer tijdig met een defibrillator wordt gereanimeerd. Slechts een op de drie ondervraagde verenigingen bleek in het bezit te zijn van een defibrillator, óf met de aanschaf hiervan bezig te zijn. Naar verwachting is dit aantal bij voetbalverenigingen in de lagere klassen zelfs nóg geringer. Ook bleek de kennis over reanimatie langs de lijn vaak erg beperkt. Dirk Veldman: 'Mede in het licht van een aantal recente ongevallen pleit ik er dan ook voor dat verenigingen de aanschaf van een defibrillator hogere prioriteit dan tot dusverre gaan geven.'

Door middel van de overdracht van het onderzoek aan bondsvoorzitter Jeu Sprengers wordt getracht extra aandacht te vragen voor het fenomeen hartstilstanden in de voetballerij, om zo uiteindelijk het aantal fatale hartstilstanden te kunnen terugbrengen.

Dirk Veldman voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, de KNVB en Sportmedisch Centrum Papendal. Dirk Veldman is sinds de maand augustus in dienst bij de Stichting Service Médical, waar hij zich vooral met wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de sport zal gaan bezighouden. Zijn onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea en de Sponsor Bingo Loterij.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.servicemedical.nl