Gemeente Goes

Goes start verdiept spoor met stoom

Donderdag 6 september tussen 14.00 en 14.30 uur start wethouder Dieleman het project van de spoorverdieping door Goes. Hij zal het project letterlijk `op stoom brengen' op het terrein van de Stoomtrein Goes- Borsele (SGB) aan de Stephensonweg 9 in Goes.

Na een aanbestedingsronde is de planstudie van de spoorverdieping door Goes gegund aan Royal Haskoning.

Halfverdiept spoor en twee tunnels

De gemeente heeft samen met de provincie Zeeland en spoorwegbeheerder ProRail opdracht gegeven om het verdiepte spoor aan te leggen. Behalve de verdiepte bak en twee tunnels bij de Kloetingseweg en de Van Hertumweg moet ook de overgang bij de Buys Ballotstraat aangepast worden. In de nieuwe situatie vervalt de spoorwegovergang bij de Kloetingseweg (Ockenburgh). In plaats daarvan komt daar een fietsvoetgangerstunnel. Goes hoopt dat de eerste spa medio 2009 de grond in kan. Het wordt een project waarvan de uitvoering minstens 3 tot 4 jaar gaat duren. Het is een gecompliceerd project omdat onder andere treinverkeer gewoon door moet kunnen gaan.

Planstudie

Haskoning zal voor alle onderdelen van het project diverse varianten voorleggen. De gemeenteraad van Goes zal begin 2008 hieruit een keuze moeten maken en een voorkeur vaststellen.

Geen geluidsschermen in kern Goes

De gemeente, de Provincie en ProRail nemen maatregelen om de overlast van geluid en trillingen voor de aanwonenden te beperken. Momenteel passeren op de Zeeuwse lijn ongeveer tien goederentreinen per etmaal. Volgens de prognoses zijn dat er in 2015 gemiddeld ongeveer vijfentwintig. ProRail gaat langs de Zeeuwse lijn geluidsschermen, raildempers en betonnen dwarsliggers gebruiken en waar nodig gevels isoleren.

Het ministerie van VROM wil dat deze maatregelen uiterlijk per 1 januari 2009 zijn uitgevoerd. In de kern Goes wil de gemeente geen geluidsschermen. Daarom is het plan bedacht voor een halfverdiepte spoorbak vanaf het einde van het perron tot aan het eind van de Parallelweg.

De tunnel bij de Van Hertumweg zal een sterke verbetering betekenen voor de verkeersveiligheid rond de spoorwegovergang. Ook voor de files die nu nog op de Van Hertumweg ontstaan door verkeer vanuit Goes-Zuid dat voor de overgang moet wachten is het een oplossing. De op- en afritten voor de ondertunneling geven nog wel problemen voor de bereikbaarheid van de bedrijven in de directe omgeving van het project. De gemeente laat via de planstudie van Haskoning diverse mogelijkheden onderzoeken. De gemeente is hierover nog in gesprek met deze bedrijven.