VVD


6-9-2007

Europees Parlement wil noodvoorraad vaccins

Maaten: Globalisering maakt Europese aanpak epidemieen noodzakelijk

Het Europees Parlement steunt het voorstel
van VVD-europarlementariër Jules Maaten om een Europese noodvoorraad van antivirale middelen aan te leggen en de Europese Commissie de bevoegdheid te geven om binnen 24 uur op te treden bij een eventuele voor mensen gevaarlijke epidemie. De leden van het Europees Parlement stemden vandaag voor het betreffende amendement op het rapport ´Internationale Gezondheidsregeling´. Maaten is tevreden met het signaal dat deze oproep geeft aan de lidstaten en de ministers van Volksgezondheid die tot op heden niet bereid zijn een centrale Europese antivirale noodvoorraad aan te leggen.

Jules Maaten: "Zonder nieuwe bevoegdheden zal de Europese Commissie bij een eventuele pandemie machteloos moeten toekijken. Een koe is momenteel in Europa nog beter beschermd dan de Europese burger, daar moet snel verandering in komen."

Het Parlement eist bovendien een snelle implementatie van de 'Internationale Gezondheidsregeling' en vraagt de Europese Commissie om strategieën voor te bereiden voor de detectie en aanpak van de gevaren voor de volksgezondheid. De 'Internationale Gezondheidsregeling' is een internationaal rechtsinstrument dat bedoeld is om de verspreiding van ziekte te voorkomen, bescherming tegen ziekte te bieden en ziekte-uitbraken te beheersen. Het voorziet tevens in maatregelen op het gebied van de volksgezondheid die in verhouding staan tot de volksgezondheidsrisico's, en die onnodige belemmering van het internationaal verkeer en de internationale handel vermijden.

Maaten: "Overdraagbare ziektes die Europa bedreigen, zoals SARS en vogelgriep, tonen aan dat vergaande Europese maatregelen noodzakelijk zijn om een eventuele verspreiding binnen Europa een halt toe te brengen. Eenzijdige acties van lidstaten zijn onvoldoende om het risico van zulke ziektes af te wenden."

Het recentelijk gepubliceerde jaarlijkse rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, 'Een veiliger toekomst', geeft in ieder geval alle reden toe om snel tot actie over te gaan. Het rapport telt wereldwijd 39 nieuwe ziekteverwekkers die er sinds de jaren ´70 zijn bijgekomen en het zou volgens het rapport "naïef en zelfgenoegzaam zijn om aan te nemen dat er vroeger of later niet een nieuwe ziekte als aids, ebola of sars de kop opsteekt."