Gemeente Wageningen

Wageningen maakt minima-regelingen beter bereikbaar

Beter voorlichtingsmateriaal en intensievere benadering doelgroep

Het Wagenings college van burgemeester en wethouders heeft op 4 september 2007 een plan van aanpak vastgesteld om het bereik van de minima-regelingen te vergroten. Deze minima-regelingen zijn: de bijzondere bijstand, de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering, de Geld Terugregeling, de Langdurigheidstoeslag, de Formulierenhulp en de Kwijtschelding gemeentelijke heffingen.

Gebleken is, dat een grote groep mensen met een inkomen op of rond het minimum geen beroep doet op de regelingen. Volgens berekeningen behoorden in 2006 ongeveer 1900 huishoudens tot de doelgroep minima, terwijl de aanvragen voor het grootste deel uit het bestand bijstandsgerechtigden gedaan werden. Eind 2006 waren er ongeveer 700 huishoudens met een bijstandsuitkering. Dit betekent dat er nog een potentiële groep van 1200 huishoudens is die een beroep zou kunnen doen op een regeling.

De maatregelen die het college genomen heeft, liggen in de sfeer van de verbetering van het bestaande voorlichtingsmateriaal en een intensievere benadering van de potentiële doelgroep. Het voorlichtingsmateriaal wordt bijvoorbeeld uitgebreid met een voorzieningenwijzer.

Voorbeelden van de actievere benadering van de doelgroep minima zijn het ouderenbezoek en de inkomensbrigade. De inkomensbrigade bezoekt mensen thuis en helpt hen met het invullen van formulieren. Het doel is om de budgetten van de regelingen zo goed mogelijk te benutten. Daarnaast wordt begin 2009 gemeten of de doelgroep beter bekend is met de genoemde regelingen dan in 2007. De plannen worden het eerste kwartaal van 2008 ingevoerd.