Radboud Universiteit Nijmegen


Radioschotels teruggeplaatst op Huygensgebouw

Afgelopen weekend zijn de twee schotels van de radiotelescoop op het nieuwe Huygensgebouw teruggeplaatst. Ze zijn eind vorig jaar van de oudbouw afgehaald, geheel gereviseerd en opnieuw geschilderd. De radioschotels zijn met een grote kraan op het noordelijke dak van het Huygensgebouw aan de Heyendaalseweg geplaatst.

Radiotelescoop
De radiotelescoop bestaat uit twee identieke schotels van ieder 3.5 meter doorsnede die samen de hemel af kunnen speuren naar zwakke radiosignalen uit de ruimte. De radiotelescoop, die oorspronkelijk stamt uit 1975, is het afgelopen jaar in het kader van de verhuizing van de beta-faculteit van de Radboud Universiteit volledig gereviseerd en vernieuwd.

Niet alleen zijn alle mechanische onderdelen vervangen, hebben de telescopen en hun onderstellen een nieuwe, rode, coating gekregen, maar met name is het electronische gedeelte van de telescoop aangepast aan de mogelijkheden van de 21e eeuw. Hiermee is de telescoop zoveel krachtiger geworden dat hij bijna niet te vergelijken is met de oude telescoop.

Radioschotel Boegbeeld
Prof. Paul Groot, hoogleraar Sterrenkunde van de Radboud Universiteit: 'De nieuwe telescoop wordt een fantastisch boegbeeld van het nieuwe Huygensgebouw. Met de modernisering kunnen we de wolken van waterstofgas die zich in ons Melkwegstelsel bevinden heel goed in kaart brengen. De diameter van de schotels is relatief beperkt, maar dit betekent meteen dat we juist hele grote structuren in ons Melkwegstelsel goed kunnen bestuderen.

We gaan met onze nieuwe telescoop ook zeker op zoek naar de illustere vierde spiraal arm in ons Melkwegstelsel. Door de modernisering zijn we zeker 100 keer efficienter geworden dan voorheen in het detecteren van de zwakke signalen uit ons Melkwegstelsel. Verder zullen onze studenten meteen in het eerste jaar hier mee leren werken, en kunnen ze zelfstandig hier proeven mee doen. Het is een prachtige faciliteit om allerlei effecten van interferometrie te leren. '