Gemeente De Bilt


Nieuw buitenbad Gemeente De Bilt financieel niet verantwoord

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt stelt voor af te zien van het realiseren van een nieuw buitenbad. Op basis van nader onderzoek is het college van mening dat een nieuw buitenbad financieel niet verantwoord is. Op 13 september 2007 bespreekt het college zijn bevindingen met de raadscommissie Burger en Bestuur.

De SP-fractie afdeling De Bilt heeft op 1 juni 2007 een initiatiefvoorstel gedaan om te komen tot de realisering van een nieuw buitenbad. De SP wil een goede lokale voorziening. De opties van de SP zijn: een klassiek buitenbad dat 5 maanden per jaar is geopend, een overdekt bad (met beweegbare bodem) waarvan het dak geopend kan worden en een klassiek buitenbad dat in de wintermaanden voorzien kan worden van een blaashal.

De raad heeft het initiatiefvoorstel besproken tijdens de vergadering van de commissie Burger en Bestuur op 14 juni 2007. Er was geen meerderheid voor ondersteuning van het voorstel. Vooral de financiële onderbouwing van het voorstel was aanleiding voor de raad om niet met de SP-fractie mee te gaan. Tijdens de commissievergadering is ingesproken door de heer K. Beesemer, voorzitter van de Biltse Sport Federatie (BSF). Hij hield een warm pleidooi voor het realiseren van een eenvoudig buitenbad van 12,5x25 meter en een diepte van 1,80 meter. Voor de commissie Burger en Bestuur aanleiding om het college te vragen het voorstel van de BSF door te rekenen.

Het college is van mening dat gelet op alle plannen en ontwikkelingen die op ons afkomen, een investering van ¤ 550.000 excl. BTW in een buitenbad onverantwoord is. De SP stelde voor de investeringen te dekken uit de reserves. Het college raadt gebruik van de reserves om bovenstaande reden af. Ook ontraadt het college het voorstel van de BSF om opbrengsten uit het plaatsen van een reclamemast bij de A27 te gebruiken.

Een koppeling tussen de opbrengsten uit reclame en het realiseren van een buitenzwembad vindt het college in strijd met het financieel beleid van de gemeente. Overigens spelen bij dit voorstel ook planologische motieven een rol. Door alle bezuinigingen (¤ 125.000) in de afgelopen jaren in de exploitatie van het zwembad biedt ook de huidige exploitatie geen ruimte om de extra kosten op te vangen.

Al met al concludeert het college dat het, gelet op andere prioriteiten, niet wenselijk is om een nieuw buitenbad te bouwen. Het college stelt dan ook aan de commissie voor om af te zien van het realiseren van een (eenvoudig) buitenbad.

Bilthoven, 6 september 2007