Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Persbericht
Datum 6 september 2007
Kenmerk 155

Amsterdam pakt onveilige situaties in verkeer aan

Amsterdam gaat de komende jaren verder met de aanpak van onveilige situaties in het verkeer. Het college van B&W trekt hiervoor tot en met 2010 ruim 2 miljoen euro per jaar uit. De maatregelen voor de verbetering van de verkeersveiligheid staan in het Meerjarenbeleidsplan Verkeersveiligheid dat op dinsdag 4 september door het college is vastgesteld.

Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer: "We moeten voortdurend blijven investeren in de veiligheid in het verkeer. Amsterdam is een drukke stad, met veel verschillende verkeersdeelnemers. Die moeten allemaal op een veilige manier van A naar B kunnen. We gaan de komende jaren daarom onder andere weer een groot aantal blackspots aanpakken en we gaan de verkeerslessen, die eerst alleen op basisscholen werden gegeven, uitbreiden naar de brugklassen."

Amsterdam wil het aantal verkeersslachtoffers blijvend verminderen. Tot 2010 heeft Amsterdam zich de taakstelling van hooguit 19 doden en 280 ziekenhuisgewonden per jaar gesteld. Met een gemiddelde van 18 verkeersdoden per jaar in de periode 2004-2006 blijft Amsterdam onder de taakstelling die zij zich heeft gesteld in het Meerjarenbeleidsplan Verkeersveiligheid 2000-2005: namelijk in de periode 2004-2006 gemiddeld hooguit 23 doden per jaar. Ook ligt Amsterdam op koers om de landelijke én regionale taakstelling (een vermindering van 15% doden in 2010 ten opzichte van 2002) te halen.
Om de verkeersveiligheid te verbeteren investeert de gemeente veel in het aanpassen van de bestaande wegen, educatie op scholen en voorlichtingscampagnes.

Aanpak bestaande wegen
Fietsers vormen de meest kwetsbare groep in het verkeer. Daarom worden er de komende jaren weer zes gevaarlijke kruispunten voor fietsers aangepakt. Van het hoofdnet Rail en Auto is ongeveer dertien kilometer gevaarlijk voor fietsers. Tot en met 2010 zal ongeveer twee kilometer hiervan veiliger worden gemaakt. Naast de aanpak van onveilige situaties voor fietsers, worden ook nog dertig complexe blackspots aangepakt. Zo wordt in 2008 het kruispunt De Clercqstraat/Bilderdijkkade aangepakt. Er komen aparte fietspaden en de weg wordt opnieuw ingericht. Tot 2010 wordt het aantal 30 kilometerzones uitgebreid met 175 kilometer.

Educatie
In de komende jaren zal onder andere het lesmateriaal voor activiteiten buiten de klas verder worden ontwikkeld. Daarnaast streeft de gemeente ernaar om meer basisscholen te laten deelnemen aan het fietsexamen. Als voorbereiding hierop zullen fietsvaardigheidslessen worden aangeboden. VMBO-leerkrachten krijgen van de .

6 september 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 155 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

gemeente een lespakket over het verkeersgedrag van jongeren. Dit pakket kunnen zij gebruiken om verkeersles te geven aan hun leerlingen.

Voorlichtingscampagnes
De handhavingsacties van de politie worden ondersteund door voorlichting, zodat alle weggebruikers precies weten wat er wel en niet van ze verwacht wordt. Het gaat om landelijke campagnes over het dragen van een gordel of een helm, het stoppen voor rood licht, het niet rijden onder invloed, fietsverlichting en het respecteren van de maximumsnelheid. Specifiek voor Amsterdam en nieuw dit jaar is de dodehoekcampagne.

Pb-155