Socialistische Partij

Investeren in reclassering is werken aan veiligheid


06-09-2007 * Het aantal uren reclasseringstoezicht per cliënt moet worden verdubbeld, en de reclassering moet weer de tijd krijgen om mensen te begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. Krista van Velzen: "Als we echt iets willen doen aan de torenhoge recidivecijfers, dan moeten we nu investeren in reclassering. Toezicht houden is belangrijk, maar ook het stimuleren en motiveren van mensen om op het rechte pad te blijven is van maatschappelijk belang." De voorstellen van de SP om de reclassering sterk te verbeteren vinden helaas nog geen weerklank bij de regeringspartijen.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over reclasseringstoezicht naar aanleiding van de zaak Julien C., die veroordeeld is voor doodslag op een 8-jarig scholiertje in Hoogerheide. Het reclasseringstoezicht bleek in deze zaak ver onder de maat. Zo werd bijvoorbeeld niet aan het OM gemeld dat de bijzondere voorwaarden, die door de rechter waren opgelegd, werden overtreden. Uit onderzoek bleek dat dit geen incident was, maar dat de problemen structureel van aard zijn. De maatregelen die worden voorgesteld om de problemen aan te pakken gaan voor de SP lang niet ver genoeg. Krista van Velzen: "Het is goed dat er nu eens kritisch gekeken wordt naar het uitoefenen van het toezicht door de reclassering. Dit moet echt beter, maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten ons eens goed herbezinnen op de hele manier van werken van de reclassering, en de taken die bij de reclassering zijn weggelegd."

Op dit moment is er per cliënt slechts 30 uur per half jaar beschikbaar voor reclasseringstoezicht. De SP stelt voor dit in ieder geval te verdubbelen naar 60 uur per half jaar. Van Velzen: "Voor iedereen moet minimaal een uur toezicht per week behouden blijven, daarnaast zijn er mensen die intensiever toezicht nodig hebben. Dat kan nu niet. Sterker nog, dat ene uur per week is niet eens een uur menselijk contact tussen reclasseringswerker en cliënt, maar daar zitten alle administratieve handelingen bij inbegrepen. Ik hoor geluiden uit het veld dat mensen onder toezicht al weken niemand hebben gezien of gesproken!"

De staatssecretaris geeft aan dat de begroting eerst afgewacht moet worden. "Natuurlijk zijn wij daar benieuwd naar, maar het verdubbelen van het aantal uren toezicht is nú al nodig, wachten hoeft echt niet," aldus Van Velzen.

Het verbeteren van toezicht is niet het enige dat volgens de SP moet gebeuren. Een herbezinning op het takenpakket van de reclassering is noodzakelijk. De reclassering zou terug moeten binnen de muren van de gevangenissen om een start te maken met de terugkeer in de samenleving, en moet deze begeleiding na vrijlating voortzetten. Van Velzen: "Mensen met een blauwe zak op straat zetten zonder huis of inkomen is vragen om problemen, daar heeft de samenleving mogelijk last van. De reclasseringsmedewerker die een persoon op wil halen en een beetje wil helpen mag dat nu niet eens, dat is toch te gek voor woorden!"

Ook de bureaucratie en het constant afleggen van verantwoording moet een stuk minder. Van Velzen: "We moeten er weer naar toe dat de reclasseringswerkers weer naar eer en geweten hun beroep kunnen uitoefenen, en niet te veel worden gehinderd door zaken als 'productietikken' en 'declarabele activiteiten'. Iets meer doen dan op papier staat mag nu niet. Dit moet echt anders."