Ingezonden persbericht


Persbericht:

Nuon Solar Team vertrekt naar Australië

Coureurs Nuna4 bekend

Amsterdam, donderdag 6 september 2007 -- Vanavond vertrekt het Nuon Solar Team naar Australië. Het team gaat daar het parcours van de World Solar Challenge verkennen en zich voorbereiden op de race. Nuna4 vertrok dinsdag al in een speciale flight case. Met de selectie van de vier coureurs zijn de laatste voorbereidingen in Nederland afgerond. In Australië heeft het team tot 21 oktober de tijd om Nuna4 raceklaar te maken voor de ruim 3000 kilometer lange rit op zonne-energie.

Al ruim een jaar bouwen de TU Delft-studenten van het Nuon Solar Team aan Nuna4, een racewagen die rijdt op zonne-energie. Van de elf studenten waren er zeven in de race voor het coureurschap van Nuna4. Na een aantal strenge selectieprocedures waarbij onder andere werd gelet op een goede algemene conditie, uithoudingsvermogen, concentratievermogen en hoge reactiesnelheid zijn de uiteindelijke coureurs geselecteerd. Oliver van der Meer (22), Joep Steenbeek (24), Hjalmar Van Raemdonck (23) en Rabih al Zaher (25) nemen in Australië plaats achter het stuur van Nuna4.

Oliver van der Meer, de jongste van het stel, is van jongs af aan gewend lange afstanden in de auto af te leggen. De Nederlandse student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek is geboren in Venezuela en opgegroeid in de Verenigde Staten, waar hij al op 16-jarige leeftijd zijn rijbewijs haalde. Oliver: 'Ik vind het een eer om gekozen te zijn. Het is een indicatie van vertrouwen, een bewijs van een goede fysieke gesteldheid en van rijvaardigheid - wat natuurlijk erg gevoelig ligt bij mannen.'

De Limburgse Joep Steenbeek, vijfdejaarsstudent Industrieel Ontwerpen, kan niet wachten tot hij kan instappen in de kleine cockpit en de lange rit kan afleggen in de mede door hem ontworpen ergonomische verantwoorde stoel. Joep: 'Het is voor mij een droom om in een zonnewagen door de woestijn te racen!'

De keuze van de Belgische Hjalmar Van Raemdonck om Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek te studeren is niet ingegeven door een fascinatie voor vliegtuigen, maar voor snelle auto's. Nuna4 kan snelheden halen van boven de in Australië toegestane 110 km/u. Hjalmar wil alles op alles zetten om het maximale uit de zonnewagen te halen: 'Op papier hebben we de beste auto, nu nog in praktijk.'

Rabih Al Zaher, verantwoordelijk voor het ontwerp van de mechanische onderdelen van de Nuna4, zal als coureur niet alleen vol trots de Nederlandse eer verdedigen, maar wil ook voor zijn familie in Libanon als eerste over de finish racen. Rabih: 'Tussen 21 en 26 oktober wil ik nergens anders zijn dan achter het stuur van Nuna'.

Deze coureurs gaan samen met de rest van het team voor de vierde zege op rij. Aan Nuna4 zal het niet liggen: afgelopen week is de zonnewagen goedgekeurd en veilig bevonden door de RDW om met begeleiding op de openbare weg te rijden. Uit handen van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat hebben de coureurs een kenteken ontvangen.

Nuon en het Nuon Solar Team

Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Ook dit jaar koos Nuon vol overtuiging om de makers van Nuna4 te ondersteunen. Met de uitdagende en avontuurlijke wedstrijd waar het team aan deelneemt, wil het bedrijf de brede toepassing van duurzame energie en innovatie op dat gebied stimuleren. De studenten van de TU Delft kunnen met hun zonnewagen demonstreren hoe ruim de toepassingen van zonne-energie zijn en hoe jonge mensen met ambitie een substantiële bijdrage leveren aan technische vernieuwing en een duurzame toekomst.

Over Nuon

Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet over 2006 bedraagt EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedraagt 9.768 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.

Beeldmateriaal vrij van rechten. Fotografie Hans Peter van Velthoven.

Contactgegevens

Nuon Solar Team: Tine Lavrysen

Tel. +31 (0)15-278 95 77, e-mail pers@nuonsolarteam.com

Nuon Mediarelaties: Floske Kusse

Tel. +31 (0)20-597 42 00, e-mail mediarelaties@nuon.com