Trimbos-instituut

PERSBERICHT TRIMBOS-INSTITUUT

Start landelijk onderzoek naar effect van cursus voor mantelzorgers

Utrecht, 6 september 2007. Het Trimbos-instituut gaat onderzoek doen naar het effect van de cursus Mijn verhaal als mantelzorger. Deze cursus is speciaal gericht op mantelzorgers en is bedoeld om hen te leren bewuste keuzes te maken om overbelasting te voorkomen. Hierdoor kunnen zij meer voldoening en energie putten uit hun werk als mantelzorger. In de cursus interviewt de mantelzorger de eigen -hulpbehoevende- ouder over zijn of haar leven en krijgt zo een nieuwe kijk op de eigen ouder, het eigen leven en de plaats van zorgen daarin.

Zorgen voor iemand uit de familie- of vriendenkring komt veel voor. Deze zogenaamde mantelzorg neemt een belangrijke plaats in het geheel van de zorg in: drievierde deel van de zorg aan mensen thuis komt voor rekening van mantelzorgers. Het risico van overbelasting en het krijgen van psychische problemen is voor mantelzorgers echter hoog. Daarom is ondersteuning van mantelzorgers nodig. De huisarts, de maatschappelijk werker, de verpleegkundige of het steunpunt mantelzorg biedt advies en ondersteuning. Daarnaast kunnen mantelzorgers veel steun hebben aan het contact met lotgenoten, bijvoorbeeld in een speciaal voor mantelzorgers opgezette cursus. De cursus Mijn verhaal als mantelzorger is zo'n cursus. Deze cursus van zeven bijeenkomsten helpt overbelasting te voorkomen door nieuwe betekenis te geven aan de relatie met de ouder en de plaats die het zorgen daarbij inneemt. Kern van de cursus is de methode Levensverhalen.

De cursus is bedoeld voor volwassenen van tenminste 25 jaar, die voor een van hun ouders zorgen en deze zorg regelmatig als een belasting ervaren. Cursisten leren hun ouder te interviewen over zijn of haar leven. Hierdoor kunnen zij een nieuwe kijk krijgen op hun vader of moeder. Uit onderzoek blijkt dat de ouders de gesprekken over hun leven leuk vinden en zich er beter door gaan voelen. Cursisten kunnen het levensverhaal op allerlei manieren weergeven: opschrijven, met foto's illustreren, of opnemen op een video- of cassetteband. In het tweede gedeelte van de cursus verschuift de aandacht naar het levensverhaal van de mantelzorger zelf. Dan komen thema's aan bod als hulp en ondersteuning, schuldgevoelens, de positieve ervaringen die de zorg oplevert en het bewust kiezen voor de zorgverlening. Stilstaan bij het verhaal als mantelzorger kan helpen een nieuw evenwicht te vinden tussen de zorgtaak en het eigen leven. Door bewuste keuzes te leren maken, kunnen cursisten meer voldoening en energie halen uit hun werk als mantelzorger.

Op de website www.mijnverhaalalsmantelzorger.nl. staat meer informatie over de cursus, het onderzoek ernaar, wie er mee kan doen en welke organisaties de cursus gaan aanbieden. Op de site staat tevens een test die geĂŻnteresseerde bezoekers van de site uitsluitsel kan geven over de geschiktheid van de cursus voor hen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Trimbos-instituut, tel. 030 - 297 11 16.