Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl
Persbericht
Persbericht
Datum 6 september 2007
Kenmerk 157

Dit is een gezamenlijk persbericht van het stadsdeel Centrum en de centrale stad

Amsterdam intensiveert aanpak verslaafden en daklozen

Amsterdam krijgt een tweede voorziening voor verslaafden en daklozen waar instanties als de GGD Amsterdam en de Dienst Werk en Inkomen samenwerken. Op één locatie wordt dan medische zorg geboden en hulp gegeven bij schuldsanering, inkomensbeheer, het aanvragen van een uitkering en dagbesteding. Hierdoor wordt het leven van deze verslaafden en daklozen verbeterd en neemt de veiligheid en leefbaarheid in de stad toe. Deze dienstverlening komt in de al bestaande hulpverleningsinstantie voor verslaafden en daklozen in de Valckenierstraat (Amsterdam-Centrum). De uitbreiding is voor het huidige cliëntenbestand en leidt dus niet tot extra aanloop in de buurt.

Na een inpandige verbouwing zal de dienstverlening naar verwachting in de tweede helft van 2008 starten. Buiten het Centrum en Zuidoost komen op termijn nog twee soortgelijke voorzieningen op nader te bepalen plaatsen. Daarnaast heeft Amsterdam 22 tot 29 locaties nodig om alle daklozen en verslaafden zorg, maar ook onderdak aan te bieden. Deze locaties worden over de stad verspreid waarbij de binnenstad ontzien wordt om de druk op dit gebied te verminderen. De combinatie van de juiste zorg met politieaanpak waar nodig, kan een structurele oplossing bieden voor het terugdringen van de overlast en het verbeteren van het perspectief voor verslaafden en daklozen in Amsterdam.

Wethouder Marijke Vos (Zorg): "Uit ervaring in Amsterdam-Zuidoost met de geïntegreerde voorziening weten we dat het veel beter gaat met verslaafden, daklozen en hun omgeving als we ze structureel helpen hun problemen op te lossen. Ze krijgen meer regelmaat, worden geholpen bij hun verslaving en zijn van de straat doordat wij ze activiteiten of werk aanbieden. Dit wil ik op meer plekken in de stad realiseren. Meer zorg en minder overlast, daar hebben alle Amsterdammers iets aan."

Aanpak Wallengebied
Bestuurders Vos (Zorg), Cohen (Openbare Orde en Veiligheid), Iping (stadsdeelvoorzitter Centrum) en Codrington (Welzijn stadsdeel Centrum) ondertekenden deze week een contract Zorg en Veiligheid voor het Wallengebied. Andere ondertekenaars zijn de GGD Amsterdam, de Dienst Werk en Inkomen, de dienst Zorg en Samenleven, het Openbaar Ministerie en de politie. Dit contract heeft als doel om speciaal in het Wallengebied de overlast van verslaafden en daklozen verder terug te dringen en de zorg te intensiveren. De gekozen aanpak betekent een combinatie van hulpverlening, zoals medische zorg en inkomensbegeleiding, en politieoptreden waar nodig. De voorziening aan de .

6 september 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 157 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Valckenierstraat zal de overlast van verslaafden en daklozen in de binnenstad, en vooral het Wallengebied, verder verminderen en de veiligheid verbeteren.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping: "Bij een structurele aanpak van verslaafden- en daklozenoverlast is goede samenwerking essentieel. We zijn er nog niet, maar de ondertekening van dit contract is weer een volgende stap om voor de binnenstadbewoners de leefbaarheid te vergroten. Alle partijen die hiervoor belangrijk zijn, gaan hulp bieden waar het kan en ingrijpen waar het moet."

Doelen uit het programakkoord Deze maatregelen dragen bij aan de doelstelling van de gemeente Amsterdam om in 2010 alle daklozen zorg en een dak boven het hoofd aan te bieden. Bovendien moeten in 2013 alle verslaafden en daklozen met complexe psychische of verslavingsproblemen een persoonsgericht zorgaanbod en opvang hebben gekregen.

Pb-157