Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 6 september 2007

PERSBERICHT

Liz Kelly en Linda Wells fulltime coaches Nederlands softbalteam

De begeleiding van het Nederlands softbalteam is rond. Liz Kelly, sinds 2005 hoofdcoach van het Nederlands softbalteam en Linda Wells worden fulltime coaches van de nationale vrouwensoftbalploeg tot na de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De twee Amerikaanse coaches arriveren binnenkort in Nederland. Mary-Ann Hatt en Rob Walgien completeren de coachingstaf. De begeleiding van het Nederlands softbalteam bestaat verder uit Rob Oskam (fysiotherapeut), Caroline Theunissen (business manager) en Marco Stoovelaar (media officer).

Liz Kelly is coach sinds 1983. In dat jaar deed ze haar eerste ervaringen op als assistent-coach van het softbalteam van California State University. In 1986 werd ze hoofdcoach van Livingston University, met wie ze kampioen en tweemaal Coach of the Year werd. Hierna was Liz Kelly als coach verbonden aan Miami University (Ohio), University of Toledo, Arizona State University en University of California at Santa Barbara. In haar loopbaan won ze verschillende prijzen en realiseerden haar ploegen (school)records. In Santa Barbara ontwikkelde en verzorgde Liz Kelly ook sponsoring, clinics en trainingskampen. Naast al deze bezigheden was Liz Kelly Director of Event Operations voor de National Fastpitch Coaches Association, Technical Advisor voor America's Softball Camps en werkte ze van 2002-2004 voor het organisatie-comité van de Olympische Spelen in Athene als Technical Operations Manager voor het softbaltoernooi. In juni leidde Kelly, als bondscoach, het Nederlands team naar de winst op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië en plaatste zich voor Peking.

Linda Wells, die zich bij Oranje gaat bezighouden met de pitching, catching, game planning en teamscouting, was zestien jaar hoofdcoach van Arizona State University en won in haar loopbaan ruim 900 wedstrijden. Ze leidde de Sun Devils naar zeven regionale kampioenschappen en bereikte tweemaal de College World Series. Veel van haar speelsters werden gekozen in All Star-teams en haar teams realiseerden, net als die van Liz Kelly, verschillende records. De afgelopen jaren was ze hoofdcoach van de Griekse nationale ploeg, met wie ze in 2004 deelnam aan de Olympische Spelen in Athene en dit jaar aan het OKT in Italië. In 1985 en 1987 maakte Linda Wells deel uit van de coachingstaf van de nationale Amerikaanse ploeg, die in de genoemde jaren het goud won op respectievelijk de South Pacific Classic en de Pan American Games. Linda Wells debuteerde als coach in 1973 op de University of Minnesota, waar ze tot 1990 actief was en in drie verschillende sporten kampioen werd: basketball, volleyball en softball. Wells is voormalig voorzitter van de National Softball Coaches Association en is ondermeer opgenomen in de NSCA Hall of Fame.

Met het aantrekken van Liz Kelly en Linda Wells heeft de KNBSB twee gerenommeerde softbalcoaches binnengehaald. Naast hun activiteiten voor het nationale team zullen zij, in overleg met de clubs en hun coaches, een programma ontwikkelen om gezamenlijk het Nederlands softbal naar een hoger niveau te tillen. Het Nederlands softbalteam heeft een succesvol jaar achter de rug. In mei werd de finale bereikt van het Europees Kampioenschap, waarna men zich in juni verzekerde van Olympische deelname na het winnen van de finale van het OKT in Italië.