Gemeente Rotterdam
Nr. 151
6 september 2007

College stelt Gemeenschappelijk Managementteam in voor GW, OBR en dS+V

Het college van B en W heeft besloten een gemeenschappelijk managementteam (GMT) op te richten voor de diensten die verantwoordelijk zijn voor grootschalige fysieke projecten in stad en haven: Gemeentewerken (GW), het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) en de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V). Dit GMT Fysiek bestaat uit de algemeen directeuren van GW, OBR en dS+V en een Chief Financial Officer. Het GMT Fysiek stuurt de diensten in de fysieke 'keten' aan op strategisch ambtelijk niveau en de relevante onderdelen van de bedrijfsvoering, zoals werkprocessen, financiën en ICT.

Het college vindt een gezamenlijk managementteam voor de fysieke diensten nodig, omdat in Rotterdam grote projecten op stapel staan en het college grote ambities heeft voor de stad. Dit vraagt om een nog betere samenwerking tussen diensten en een integrale manier van werken. Ook de toenemende complexiteit van projecten en de scherpe concurrentie in de markt, vragen om een manier van werken die dienstoverschrijdend is.

Passend bij ambities
Wethouder Jeannette Baljeu, verantwoordelijk voor de organisatie van gemeente Rotterdam, zegt over de oprichting van het GMT: "Op dit moment is er wel sprake van samenwerking, maar deze vindt voornamelijk plaats binnen concrete projecten. Een gemeenschappelijk managementteam draagt bij aan een goede uitvoering van het ambitieuze collegeprogramma. Ook de vaststelling van de Stadsvisie en de snelle, efficiënte en goede realisatie hiervan, vraagt om intensievere samenwerking tussen GW, OBR en dS+V."

Diensten blijven zelfstandig
De drie diensten, GW, OBR en dS+V blijven zelfstandig. Het GMT zal niet alle werkzaamheden van de drie diensten tot haar terrein gaan rekenen. De opdracht van het college aan het GMT is om de kwaliteit, effectiviteit en doelmatigheid van de fysieke keten te verbeteren. De primaire werkprocessen, de (financiële) bedrijfsvoering, de informatievoorziening en de (project)managementsystemen van de drie diensten zullen daarop worden doorgelicht en waar nodig aangepast.

Benoeming Chief Financial Officer
Met het oog op de vorming van de GMT Fysiek heeft het college van Burgemeester en Wethouders de heer drs. Carl Berg per 1 december 2007 voor vier jaar benoemd tot Chief Financial Officer (CFO) voor de fysieke sector. De heer Berg treedt daarmee toe tot het GMT Fysiek. Als CFO draagt de heer Berg binnen het GMT Fysiek de verantwoordelijkheid en bevoegdheid voor de portefeuille bedrijfsvoering, financiën en informatievoorziening van de fysieke keten. De heer Berg is sinds medio 2003 werkzaam als directeur van de Directie Middelen en Control bij de Bestuursdienst.

noot voor de redactie/