Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
6 september 2007

GMF: "Brief minister Verburg is zeer teleurstellend"

Mogelijk veel meer varkens en kippen in Gelderland

De veehouderij in de Gelderse Vallei, de Achterhoek en op de Veluwe kan fors toenemen, als het aan landbouwminister Verburg ligt. Regionaal kan dit leiden tot een verhoging van de ammoniakuitstoot. De groei van de veestapel in Gelderland is een reëel mogelijk gevolg van het voornemen van de minister om de zogeheten `compartimentering' van de veehouderij volgend jaar te laten opheffen.
De Gelderse Milieufederatie is teleurgesteld over dit voornemen, omdat toename van de ammoniakuitstoot strijdig is met o.a. de Natuurbeschermingswet.

Minder ammoniak dankzij huidige compartimentering
Het houden van vee is in Nederland gebonden aan dierrechten; hoe meer dierrechten men heeft, hoe meer vee men kan houden. De hoeveelheid dierrechten is verdeeld in drie grote delen: Oost-Nederland (waaronder Gelderland), Zuid-Nederland en Overig. Dierrechten uit het ene compartiment mogen nu niet worden benut in de twee andere. De compartimen- tering is een wettelijke maatregel die begin volgend jaar wordt opgeheven. Omdat compartimentering bijdraagt aan verlaging van ammoniakuitstoot in gebieden waar veel vee is, pleit de Gelderse Milieufederatie, samen met andere organisaties, voor uitstel van het opheffen. Maar afgelopen woensdag heeft minister Verburg per brief aan de Tweede Kamer laten weten niets te voelen voor het uitstel. De Tweede Kamer moet zich hierover nog uitspreken.

Gelderse veehouders breiden uit met goedkope rechten van elders De GMF is teleurgesteld over de brief. Wanneer de compartimentering daadwerkelijk wordt opgeheven, is de kans groot dat met name in de Gelderse Vallei de concentratie van dieren verder toeneemt. Gelderse veehouders zullen de goedkopere rechten uit andere delen van het land opkopen, om hier te kunnen uitbreiden. Dat betekent dat de dalende trend in de achtergronddepositie van ammoniak op het Natura 2000-gebied De Veluwe verder zal stagneren en wellicht zelfs zal toenemen. Dit is strijdig met de doelstellingen van de Natuurbeschermingswet en van de Reconstructie.

GMF-oproep aan Gelderse gemeenten
De GMF roept gemeenten op om de gaten te dichten wanneer de Tweede Kamer onverhoopt akkoord gaat met het voornemen van de minister. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld de oprichting van nieuwe veehouderijen koppelen aan het saneren van veehouderijen in gebieden waar deze ongewenst zijn.



Ingezonden persbericht