Ingezonden persbericht


(pic)
Persbericht

Eindhoven, 6 september 2007

Ondersteuning kabinet van cruciaal belang voor Brainport én internationale concurrentiepositie Nederland

Kabinet support koers Brainport

Donderdag 6 september 2007 - Vandaag presenteerde Stichting Brainport de Brainport Agenda aan Maria van der Hoeven, Minister van Economische Zaken. Met deze Agenda wordt partnerschap van de rijksoverheid gevraagd. Deze ondersteuning is van cruciaal belang voor verdere ontwikkeling van Brainport én voor de internationale concurrentiepositie van Nederland.

Brainport Eindhoven is veruit de belangrijkste kennisregio van Nederland en vormt samen met Airport Amsterdam en Seaport Rotterdam een van de drie pijlers onder de nationale economie. Op technologisch gebied heeft de regio internationaal een ijzersterke positie. Om die positie uit te bouwen en de economische voordelen te doen gelden, moet geinvesteerd worden in de kennisinfrastructuur, in bereikbaarheid van de regio, in het aantrekken en opleiden van technisch talent, en in zaken als aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden voor ondernemingen. Harry Hendriks, Voorzitter Stichting Brainport en CEO Philips Electronics Nederland B.V. stelt: 'Als je de economische kracht van Brainport aftrekt van Nederland, blijft er weinig over van het Nederlandse innovatiepotentieel. Bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen werken nin Brainport nauw samen om de economische doelstellingen te breiken. Maar sommige investeringen gaan het draagvermogen van de regio te boven. Met de Brainport Agenda leggen we onze speerpunten bloot en streven we naar partnerschap met de rijksoverheid om de innovatieslagkracht van Nederland te kunnen versterken."

Maria van der Hoeven sprak haar waardering uit voor de samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven in Brainport. 'Het gaat er immers om dat we samen iets te winnen hebben.' Zij gaf aan dat de Brainport Agenda de voorwaarden voor economische groei in Brainport goed omschrijft: een goed opgeleid arbeidspotentieel, en een gedifferentieerd aanbod van arbeid. De ontwikkeling van kennis is van belang voor Brainport. De manier waarop deze speerpunten bereikt kunnen worden, staan praktisch omschreven in de Agenda. 'Ik waardeer het zelfbewustzijn en de energie die uit de regio naar voren komen ten zeerste. Met Prinsjesdag zal bekend worden gemaakt hoeveel extra geld voor regionaal beleid beschikbaar wordt gesteld. Brainport zal hiervan zeker profiteren.'

De Brainport Agenda is te downloaden op de website www.brainport.nl

Over Brainport
Brainport is een regio met enorm potentieel. De regio levert een hoge bijdrage aan het Bruto Nationaal Product. De hightech- en maakindustrie zijn de belangrijkste spelers in de regio. Er is een veelheid aan R&D-georiënteerde bedrijven, kennisinstituten, hightech ondernemingen en kennisintensieve samenwerkingsverbanden. Tezamen zijn zij goed voor 45 procent van alle private R&D-uitgaven in Nederland en op (hoog)technologisch gebied heeft Brainport een vooraanstaande positie in Europa en de rest van de wereld.

Brainport vormt, als spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt, een Europese toptechnologieregio van formaat. Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om deze concurrentiepositie verder te versterken. Dat is belangrijk voor de economie van Nederland en voor de bewoners en bedrijven in Brainport. Projecten binnen de gebieden 'People, Technology, Business en Basics' richten zich op concrete resultaten door en voor ondernemers, één van de sleutels tot succes.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
C. Weijma, Manager Communicatie Brainport
weijma@brainport.nl
tel. 040-2649990


---- --