D66

Woorden kabinet over langer doorwerken stroken niet met daden

6 september 2007

Het kabinet geeft dubbele signalen af over langer doorwerken. Dat zegt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vandaag naar aanleiding van uitspraken van Minister Van der Hoeven van Economische Zaken over dit onderwerp.

Van der Hoeven liet vandaag weten dat het kabinet op Prinsjesdag komt met maatregelen om langer doorwerken te stimuleren. `Dat zijn mooie woorden', zegt Koser Kaya, `maar voorlopig doet het kabinet het tegenovergestelde: het neemt werkende 65-plussers de bonus af die zij op dit moment wel krijgen en bovendien laat het AOW-ers belasting betalen over hun pensioen. Dat ontmoedigt juist om door te werken.' Volgens de sociaal-liberale politica hebben ook de andere maatregelen die tot nu toe zijn uitgelekt, zoals een verhoging van de BTW, een negatief effect op de economie en de werkgelegenheid.

D66 pleit sinds 2005 voor de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. De sociaal-liberalen willen de AOW-gerechtigde leeftijd elk jaar met een maand verhogen, zodat mensen over 24 jaar op hun 67ste met pensioen gaan. Dit zorgt ervoor dat de AOW waardevast en betaalbaar blijft en dat mensen niet, zoals bij de plannen van het kabinet, meer belasting moeten betalen.

`De vraag is wat mensen van 65 liever willen', vraagt Koser Kaya, `nu één maand langer werken, of de rest van hun leven meer belasting betalen over hun pensioen? Dit kabinet kijkt te veel naar de koopkrachtplaatjes van vandaag. Ik mis een visie op de toekomst en de durf hervormingen door te voeren die de volgende generatie niet opscheept met de gevolgen van de vergrijzing'.

1.

Meer over...

* Fatma Koser Kaya: 'niet helpen maar hervormen'
---