Deelgemeente Charlois Rotterdam

Extra trajecten sociale activering

De komende tweeëneenhalf jaar kunnen in de deelgemeente Charlois mogelijk minimaal 471 extra mensen aan de slag in een traject voor sociale activering.

Vertegenwoordigers van de drie betrokken partijen deelgemeente Charlois, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, district Charlois en de OK-Bank ondertekenden hiertoe op woensdag 5 september hun gezamenlijk plan van aanpak.

Het Rotterdamse College van Burgemeester en Wethouders heeft in zijn collegeprogramma de ambitie verwoord dat in 2010 twintigduizend Rotterdammers méér aan de slag zijn dan aan het begin van de collegeperiode in 2006, waarvan 3.750 door middel van sociale activering.

Sociale activering houdt in dat Rotterdammers die vaak al jarenlang- geen baan hebben, worden gestimuleerd en begeleid om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Zo nemen zij weer deel aan de samenleving en komen uit een isolement. Via deze route kunnen zij eventueel doorstromen naar werk of wegen die daar naartoe leiden.

Speciaal voor de trajecten sociale activering stelt het College stadsbreed in totaal 4,2 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2006-2010.

OK-bank voert uit

De OK-bank voert de trajecten sociale activering uit. Zij helpt de deelnemer bij het vinden van een geschikte vrijwilligersplek en ondersteunt hem of haar maximaal 18 maanden lang met onder meer begeleiding, cursussen of activerende zorg. Na deze 18 maanden stroomt de deelnemer door naar een arbeidsmarkttraject of gaat zelfstandig door met zijn of haar vrijwilligersjob. Jaarlijks nemen gemiddeld 3000 Rotterdammers deel aan een OK-traject.

Om wie gaat het?

Voor de extra OK-plaatsen worden langdurig werkloze Charloisers benaderd. Dit jaar is er plek voor 63 nieuwe OK-ers, In 2008 kunnen 100 Charloise werkzoekenden extra een traject sociale activering volgen en in 2008 kunnen maar liefst 155 Charloisers extra aan de slag via de OK-Bank.

Namens de deelgemeente ondertekende dagelijks bestuurder Lionel Martijn, portefeuillehouder Sociale en Economische Zaken het Plan van Aanpak, namens SoZaWe, de districtsmanager Charlois Cees de Vries en namens de OK-Bank-Charlois Ria Scheffer.