Stichting Natuur en Milieu

Ticketheffing is achterstallig onderhoud, geen milieuheffing

6 september 2007 - Op dit moment is veel te doen over de vliegticketheffing. Een reactie van Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu:

De ticketheffing is achterstallig onderhoud. De luchtvaart is de enige vervoerstak die geen accijns betaalt op brandstoffen of BTW op tickets. Dit is vastgelegd in allerlei internationale verdragen die moeilijk te wijzigen zijn. Dit is oneerlijke concurrentie ten opzichte van rail, weg en binnenvaart. De kosten van een vliegticket zijn daardoor lager en daarmee is de keuze voor vliegen makkelijk gemaakt.

'Op een traject van bijvoorbeeld Amsterdam naar Parijs vervuilt een vliegtuig 5 10 keer meer dan de HSL-trein. Maar omdat de trein nu nog duurder is dan het vliegtuig, verliest de trein en daarmee het milieu. De ticketheffing is dus noodzakelijk achterstallig onderhoud en geen milieuheffing. Voor het milieu zal er meer moeten worden gedaan aan de prijzen in de luchtvaart. Het onderbrengen van de luchtvaart onder het Europese emissiehandelssysteem is een goede eerste stap.

Publicatiedatum: 06-09-2007