Gemeente Hoorn


Koninklijke onderscheiding voor de heer A. Boezaard

6 september 2007 - Tijdens de landelijke opening Open Monumentendag in Hoorn heeft de heer A. Boezaard uit handen van burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding ontvangen. De heer Boezaard is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Boezaard werd op 23 oktober 1944 in Leiden geboren. In 1976 trad hij in dienst van de gemeente Hoorn. Als medewerker van de afdeling Monumentenzorg en Stadsvernieuwing en later als hoofd van het bureau Erfgoed (voorheen Monumentenzorg) heeft hij zich als geen ander ingespannen voor de totstandkoming van de restauratie van vele grote en belangwekkende monumenten in Hoorn, zoals de Grote Kerk, de Cyriacuskerk, het Sint Jansgasthuis, het Statenlogement enz.

Ook zette hij zich in voor instellingen, organisaties en particulieren die zich sterk maken voor de restauratie van bijzondere objecten. Zijn kennis van de oude bouwkunst, van het eigentijdse bouwen, van de restauratieregelgeving en van de subsidiemogelijkheden was en is, zeker in hun onderlinge relatie, ongeëvenaard. Juist door die brede kennis van zijn vakgebied is zijn bijdrage aan vele bijzondere restauratieprojecten onovertroffen.

Vanuit zijn functie is de heer Boezaard betrokken bij de Open Monumentendagen. Mede door zijn goed contacten in het land krijgt hij het voor elkaar dat in het jaar dat Hoorn 650 jaar bestaat de officiële landelijke opening van de Open Monumentendag, op 6 september 2007, in Hoorn plaatsvindt.

De heer Boezaard is vanuit zijn brede interesse voor het monumentale erfgoed in de gemeente Hoorn inspirator, stimulator en medeauteur van een reeks publicaties in boekvorm over de geschiedenis van de gebouwde omgeving in Hoorn. Daarnaast is hij initiatiefnemer en organisator van de kalenderreeks over jonge en oude Hoornse monumenten die een plaatselijke ondernemer in samenwerking met de gemeente Hoorn uitgeeft. Zo wordt kennis op dit gebied op een eenvoudige en duidelijke manier verspreid.

Jaarlijks ontvangt de heer Boezaard vele studenten voor lezingen, colleges, excursies, onderzoeken voor scripties en uitwisseling van onderzoeksresultaten. Ook organiseert de heer Boezaard voor restauratiedeskundigen uit de regio cursussen over bouwkundige vraagstukken.

Bij het ontwerpen en bouwen van Holland Village in Nagasaki (Japan) zijn meer dan 15 Hoornse gebouwen gerealiseerd, waaronder de Hoofdtoren, het Houten Hoofd en het Westfries Museum. Jarenlang kwamen Japanse architecten naar Hoorn voor hulp en advies met betrekking tot detaillering van de ontwerpen en de gebouwen. Een aantal malen was de heer Boezaard ter plaatse om specifieke problemen te helpen oplossen. En nog steeds komen Japanse architecten naar Hoorn om kennis op te doen over de Hollandse bouwstijl en interieurs.

Naast zijn werkzaamheden in dienst van de gemeente Hoorn is de heer Boezaard al zeer lange tijd maatschappelijk actief binnen Hoorn en in andere gemeenten:

Vereniging Oud Hoorn De Vereniging Oud hoorn (1917) levert een belangrijke bijdrage aan het uitvoeren en bevorderen van restauraties en volgt daarbij nieuwbouwplannen kritisch. Het doel van de vereniging is het zorgvuldig behoud van de historische schoonheid van de stad. Vanaf het moment dat de heer Boezaard in 1976 in dienst trad bij de gemeente Hoorn, was hij betrokken bij de activiteiten van de Vereniging Oud Hoorn. In 1980 trad hij aan als bestuurslid en dit bleef hij tot 2003. Hij bleef daarna aan als adviseur van de vereniging.

Cuypersgenootschap Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw in Nederland. De heer Boezaard is een van de medeoprichters van deze vereniging. Van 1985 tot 1994 was hij bestuurslid en nog steeds is hij als verenigingslid betrokken.

Bond Heemschut De Bond Heemschut is de vereniging tot bescherming van cultuurmonumenten in Nederland. Met commissies in het hele land komt de vereniging in actie bij verwaarlozing of dreigende sloop van monumenten. De heer Boezaard was van 1983 tot 2004 lid van de provinciale commissie Noord-Holland van de Bond Heemschut.

Publicatiestichting Bas Baltus De Publicatiestichting Bas Baltus is een samenwerkingsverband van de Vereniging Oud Hoorn, Stichting Stadsherstel Hoorn en de gemeente Hoorn. Het eerste boek als resultaat van deze samenwerking kwam in 1982 uit. In 1996 werd de Publicatiestichting Bas Baltus formeel opgericht. Vanaf dat moment is de heer Boezaard bestuurslid van de stichting, die inmiddels meer dan 25 boeken heeft uitgegeven.

Gemeente Waterland De heer Boezaard is van 1991 tot heden betrokken bij de monumentenzorg in de gemeente Waterland. Voor de herindeling bestond Waterland uit diverse kernen waarvoor de heer Boezaard de monumentenzorg heeft waargenomen. Na de herindeling heeft hij de medewerkers monumentenzorg opgeleid. Op 30 augustus 2005 is de heer Boezaard benoemd tot monumentendeskundige van de Commissie Stads- en Dorpsbeheer, de welstands- en monumentencommissie van de gemeente Waterland, die vooral te maken heeft met de beroemde houtbouw in Broek in Waterland en Marken.

VNG en Federatie Grote Monumentengemeenten Meer dan 15 jaar is de heer Boezaard betrokken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waar hij de belangen van gemeenten met een eigen gemeentelijk bureau Monumentenzorg behartigt. Ook in de Federatie Grote Monumentengemeenten heeft hij zich met niet aflatende energie ingezet voor de belangen van de monumentenzorg.