LTO Noord


LTO Noord wil vooruit in het Oldambt

LTO Noord zet zich in voor een vitaal platteland en wil de ontwikkelingen in Oldambt op duurzame wijze stimuleren. De voorgestelde aanwijzing tot âbeschermd landschapsgezichtâ draagt daar volgens voorzitter Hilbrand Sinnema niet toe bij.

De Bond Heemschut heeft een verzoek tot aanwijzing tot âbeschermd landschapsgezichtâ neergelegd bij de provincie Groningen. Aanstaande woensdag staat het onderwerp op de agenda van de Statencommissie Omgeving en Milieu. Door het gebied als âbeschermd landschapsgezichtâ aan te wijzen, wil de Bond de kwaliteit van het karakteristieke landschap behouden en zo mogelijk verbeteren.
âDat is een nobele doelstellingâ aldus Sinnema, voorzitter van LTO Noord afdeling Oldambt. âLTO Noord deelt de zorg voor het landschap en is voorstander voor het behouden van het karakteristieke landschap maar het nu voorgestelde middel is de verkeerde manier. Ze willen Oldambt omtoveren in een openluchtmuseum en dat werkt nietâ.

Boeren zijn hard nodig om het landschap te onderhouden, zonder boeren blijft er niks van het statige landschap over. LTO Noord wil daarom de ontwikkelingen in het Oldambt juist stimuleren. Een mogelijke aanwijzing van het gebied tot âbeschermd landschapsgezichtâ is echter een stap achteruit in plaats van vooruit. Een beschermd landschapsgezicht valt onder het regime van de Natuurbeschermingswet. Dit betekent een extra bureaucratische hobbel voor nieuwe ontwikkelingen, bovenop de normale toetsing aan het Provinciale Omgevingsplan en het gemeentelijke bestemmingsplan. Dit zal ondernemers de moed ontnemen te investeren in het gebied, terwijl dat juist zo hard nodig is.

LTO Noord zoekt liever naar middelen en fondsen die het Oldambt vitaal kunnen houden. Er ligt een gezamenlijke taak bij ondernemers, overheden en organisaties om vooruit te denken en met positieve plannen komen.

Gisteren heeft de Bond Heemschut een delegatie van Statenleden rondgeleid door het betreffende gebied. Zij hebben met eigen ogen kunnen zien wat de rol van de boeren en tuinders in het gebied is. LTO Noord hoopt dat zij tijdig inzien dat het in ieders belang is om het gebied vitaal te houden.

Donderdag 6 september 2007