LTO Noord


Persbericht


LTO: verplaatsing van agrarische bedrijven gaat te traag

'Gemeenten en provincies moeten nu
doorpakken met uitvoering reconstructie'

LTO Nederland kan zich vinden in het besluit van minister Verburg (LNV) om de zogenoemde compartimentering niet te verlengen zoals door een viertal reconstructieprovincies is bepleit. De landbouworganisatie is het met haar eens, dat compartimentering geen effectief middel is om sturing te geven aan vestiging en uitbreiding van veehouderijbedrijven in het kader van de Reconstructiewet.

Volgens LTO hebben gemeenten en provincies hiertoe zelf de instrumenten in handen door goede regelingen in reconstructie- en in bestemmingsplannen op te nemen. De LTO-organisaties zijn bereid deze overheden daarin waar mogelijk te ondersteunen. Gemeenten en provincies moeten voortvarend aan de slag met de uitvoering van reconstructieplannen, daar de verplaatsing van veehouderijbedrijven nu te traag verloopt. Het is nu tijd om door te pakken, vindt LTO. Provincies en gemeenten dragen hiervoor een bijzondere verantwoordelijkheid.

LTO Nederland staat achter de herinrichting van regio's en de aanzet, die hiertoe is gegeven met de in 2002 in werking getreden Reconstructiewet. Deze wet beoogt door middel van herinrichting van het landelijk gebied in de zuidelijke en oostelijke provincies de kwaliteit en leefbaarheid ervan de verbeteren. LTO-bestuurder Antoon Vermeer benadrukt dat de reconstructie een ingewikkeld en ingrijpend proces is: ,,De opgave is steeds het vinden van de juiste balans tussen de uiteenlopende belangen van landbouw, natuur, recreatie en bewoners. In de reconstructieplannen is geprobeerd die balans te vinden. We zitten nu in de fase van uitvoering", aldus Vermeer.

Een belangrijk onderdeel van die uitvoering is de verplaatsing van veehouderijbedrijven, die gelegen zijn nabij natuurgebieden; hierdoor wordt ruimte gemaakt voor ontwikkeling van de overige bedrijven. De te verplaatsen bedrijven liggen in de zogeheten extensiveringsgebieden. Zij zullen zich merendeels moeten vestigen op bestaande of nieuwe locaties in aangewezen `landbouwontwikkelingsgebieden'.
LTO Nederland onderkent dat dit bezwaren en tegenstellingen bij bewoners kan oproepen. Vermeer: ,,Ik begrijp de zorgen van bewoners maar het is onomstreden dat reconstructie goed is voor de natuur en tegelijkertijd ruimte schept voor bedrijfsontwikkeling. Per saldo zal het aantal veehouderijbedrijven dalen. Onvermijdelijk is dat de verplaatsende en zich ontwikkelende bedrijven in omvang groeien. De essentie is dat door reconstructie de bedrijven op grotere afstand van natuurgebieden komen te liggen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten".

Datum : 6 september 2007
Nummer : P2737
Informatie : Gerbrand van 't Klooster (06 1042 3951) en Jack Luiten (06 5373 6017)

Om het reconstructieproces in gang te zetten zullen provincies en gemeenten hun planologische regels in de bestemmingsplannen moeten aanpassen zodat bedrijven zich daadwerkelijk kunnen vestigen of uitbreiden.

Vermeer betreurt dat reconstructie en schaalvergroting van bedrijven, die in alle sectoren van de economie en ook in de landbouw- en tuin bouw aan de orde is, aan elkaar worden verbonden. Door de beeldvorming dreigt een eenzijdige discussie, terwijl reconstructie voordelen oplevert voor meerdere partijen. "Let wel, de discussie over grootschalige bedrijven in het buitengebied gaan wij niet uit de weg. Wij voeren dit gesprek ook met onze leden. Dan gaat het ook over dierwelzijn en -gezondheid, ammoniak enzovoorts als onderdelen van de duurzaamheidopgave waarvoor we staan. Immers, alle bedrijven, dus ook agrarische, kunnen niet duurzaam bestaan als maatschappelijk draagvlak ontbreekt', aldus Vermeer.

Datum : 6 september 2007
Nummer : P2737
Informatie : Gerbrand van 't Klooster (06 1042 3951) en Jack Luiten (06 5373 6017)