Toezicht examens mbo naar Inspectie

Toezicht examens mbo naar Inspectie

Het Kwaliteitscentrum Examinering, KCE, is met ingang van 15 november niet langer verantwoordelijk voor het toezicht op de examens in het middelbaar beroepsonderwijs. Deze taak zal worden overgedragen aan de inspectie van het onderwijs. De definitieve intrekking van de examenlicenties voor 85 mbo-opleidingen kan op dit moment niet doorgaan. Dat laat staatssecretaris van Bijsterveldt vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In opdracht van de staatssecretaris deed de inspectie onderzoek naar het functioneren van KCE, mede naar aanleiding van het grote aantal klachten van scholen over de oordelen over de examens en de wijze waarop KCE hiertoe was gekomen. Van Bijsterveldt; 'Ik onderschrijf het oordeel van de inspectie dat de kwaliteit van het functioneren van KCE op diverse aspecten onvoldoende is. Hierdoor kan ik geen gevolg geven aan mijn voorgenomen besluit tot intrekking van de examenlicenties. Dit is zeer ernstig. Vanaf mijn start als staatssecretaris heb ik werk gemaakt van de examenkwaliteit in het MBO, omdat ik vind dat de kwaliteit van de examens in het MBO boven iedere twijfel verheven moet zijn, als ook de kwaliteit van het toezicht. Die zekerheid heb ik nu niet. '

Het bestuur van KCE geeft aan het niet eens te zijn met de conclusies.

Overeengekomen is dat KCE met ingang van 15 november niet langer verantwoordelijk is voor het toezicht op de kwaliteit van de examens. Deze taak zal worden overgebracht naar de inspectie van het onderwijs. Per direct zal een transitie-manager worden aangesteld, die deze overdracht gaat begeleiden.

De 85 opleidingen in kwestie behouden hun examenlicenties. Dat wil niet zeggen dat de examens van deze opleidingen ook van goede kwaliteit zijn. Maar omdat het onderzoek van KCE onvoldoende juridische basis biedt, kan de staatssecretaris daar geen consequenties aan verbinden. In het belang van alle deelnemers en in het belang van het vertrouwen in de mbo-sector zal het heronderzoek naar de 85 opleidingen en de 200 opleidingen die extra tijd hebben gekregen om hun examens te verbeteren, plaats moeten vinden. Dit zal gebeuren onder scherp toezicht van de inspectie van het onderwijs.

De onderwijsinstellingen worden morgen op de hoogte gesteld.

Noot voor redacties (