Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brussels minister-president vraagt opnieuw geld (06/09/07)

In een interview met La Libre Belgique lanceert Brussels Minister-President Charles Picqué zijn "plan voor de internationale ontwikkeling van Brussel". (PIOB) Dit plan dat beslist werd op de Brusselse ministerraad- heeft tot doel om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest internationaal op de kaart te zetten.

Het PIOB zal het onder meer hebben over nieuwe grote infrastructuurwerken, zoals een multifunctioneel stadion, een evenementenhal en congrescentra, maar ook over city-marketing en mobiliteit. Het moet volgens Picqué de leidraad worden doorheen alle beslissingen van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

Hierbij vindt Picqué dat "er tijdens de regeringsonderhandelingen dringend moet worden gesproken over de herfinanciering van het Brussels Gewest, niet het minst om haar internationale rol te versterken."

De N-VA wil nochtans de Brusselse bewindslui even herinneren aan het recente verslag van het Onderzoekscentrum voor Regionale Economie en Politiek van de Universiteit van Namen waaruit blijkt dat de overheidsuitgaven tussen 2001 en 2007 sterk gestegen zijn, zowel in het Brussels Hoofstedelijk Gewest als bij de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) van dit Gewest.

Uit de cijfers van het rapport blijkt dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de primaire uitgaven met 43 procent stegen terwijl in het rapport ook de alarmbel wordt geluid over de Franse Gemeenschapscommissie waar de uitgaven stegen met 23 procent.

De N-VA Brussel vraagt dan ook dat eerst een grondige doorlichting wordt gemaakt van de uitgaven en inkomsten (via diverse federale kanalen) naar het Brussels Stadsgewest vooraleer er sprake kan zijn van een herfinanciering van dit Stadsgewest.

Het kan niet zijn dat Brussel extra middelen blijft vragen wanneer er niet eerst een kosten-batenanalyse wordt uitgevoerd waarbij de oorzaak wordt aangetoond van de stelselmatige stijging van de overheidsuitgaven.

Auteur:
Voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be