Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Chip nog geen alternatief voor strip

Reizigersvereniging ROVER is zeer ingenomen met de weigering van staatssecretaris Huizinga om de strippenkaart in de Rotterdamse metro vanaf 1 oktober af te schaffen. Daarmee geeft ze gehoor aan de wens van ROVER, en geeft zij aan, oog te hebben voor de belangen van de reiziger. Er zijn nog veel te veel problemen rond de OV-chipkaart niet opgelost. Daardoor is de chipkaart op dit moment nog geen serieus alternatief voor de strippenkaart.

ROVER vindt het tijdstip van afschaffing van de strippenkaart niet van belang; het moet er juist om gaan dat de chipkaart goed werkt, en voor reizigers geen ongemak of extra kosten met zich meebrengt. Pas dan kan de strippenkaart worden afgeschaft.

Ook de Rotterdamse stellingname dat het niet kunnen afsluiten van de metro leidt tot inkomstenderving snijdt geen hout. De OV-chipkaart is nu al geldig op tram en bus terwijl de conducteurs nog niet beschikken over afleesapparatuur. Daarmee is de Rotterdamse tram feitelijk een eldorado voor zwartrijders geworden.

Een greep uit de nog op te lossen problemen:

Het systeem is nog steeds veel te storingsgevoelig. Met name het in- en uitchecken op voertuigen gaat nog steeds vaak mis. Ook leveren de oplaadautomaten problemen op.

Er zijn volstrekt onvoldoende distributie- en oplaadmogelijkheden in de stad. Hele wijken ontberen zulke apparatuur, terwijl reizigers die later overstappen op de metro daar wel hun reis per tram of bus beginnen.

Het overstappen tussen trein en stads/streekvervoer is nog volstrekt onvoldoende geregeld. Met name waar bij losse ritten nu de strippenkaart prima functioneert, biedt de chipvariant geen gelijkwaardige oplossing. Dat jaagt de reiziger op extra kosten omdat hij dan opnieuw een instaptarief betaalt. Omdat de NS in de toekomst overweegt, de huidige abonnementen af te schaffen en uitsluitend nog per rit af te rekenen betekent dat ook de trajectkaart met zone-suppletie op zal houden te bestaan. Daardoor zal in de toekomst een nog veel groter aantal reizigers worden gedupeerd.

Met de Belastingdienst, werkgevers en vakbonden is nog geen overeenstemming bereikt over de vorm waarin reiskosten die met een chipkaart zijn gemaakt, gedeclareerd c.q. voor de belasting opgegeven kunnen worden.

Al met al moet er nog een hoop gebeuren voordat de OV-chipkaart een serieus alternatief is voor de strippenkaart.