Gemeente Arnhem

Arnhem gekozen tot Beste Binnenstad 2007 (06-09-2007)

Arnhem heeft de beste binnenstad van Nederland. Dit heeft het Platform Detailhandel Nederland donderdagmiddag 6 september bekend gemaakt tijdens zijn jaarlijkse manifestatie. Een jury van deskundigen oordeelde dat Arnhem beter scoorde dan de andere finalisten Nijmegen en Eindhoven. Deze drie steden waren overgebleven na een voorselectie van zeven.

Rita Weeda, wethouder Economische Zaken, zegt bijzonder blij én trots te zijn op de uitverkiezing. De binnenstad van Arnhem geldt al jarenlang als een gebied met een grote diversiteit aan winkels, horeca en spraakmakende evenementen. Daarnaast is er de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor zaken als bereikbaarheid en veiligheid. Deze titel zie ik dan ook als een bekroning op het vele werk dat er verricht is, waarbij ik met name de uitstekende samenwerking met de binnenstadondernemers wil noemen.

Juryrapport
De jury schrijft in haar rapport: Arnhem is een complete stad met een knusse uitstraling waar de vriendelijke atmosfeer zorgt voor een prettig verblijfsklimaat. Maar ook de diversiteit in horeca-, cultuur- en winkelaanbod in combinatie met de historische omgeving maakt deze binnenstad zo bijzonder. Deze kenmerken, in combinatie met de sterke lokale samenwerking van alle betrokkenen op het gebied van veiligheid, mobiliteit en promotie, hebben Arnhem de titel opgeleverd.

Vernieuwingen
De uitverkiezing tot beste binnenstad komt op een moment dat het citycentrum de nodige vernieuwingen heeft ondergaan. Zo is vorig jaar het Musiskwartier geopend, een fonkelnieuw winkel- en woongebied ingepast in de oude binnenstad. Ook is de parkeersituatie verbeterd door de opening van een nieuwe parkeergarage met 1.050 plaatsen bij het centraal station (door de ANWB verkozen tot beste parkeergarage van Nederland) en bij het al genoemde Musiskwartier. Om tot een betere doorstroming van het verkeer te komen, is de centrumring ingericht. Rita Weeda: Niet alleen zijn we doorlopend bezig om de aantrekkelijkheid en het aanbod te verbeteren, we hebben ook veel aandacht voor bereikbaarheid en veiligheid. Er is de afgelopen jaren bijzonder veel geld en energie geïnvesteerd in het binnenstad en dit werpt nu zijn vruchten af. Investeringen die we overigens ook in de toekomst blijven doen, want alleen dan kun je deze toppositie vasthouden. Enkele nieuwe projecten die op stapel staan, zijn de winkelpassage Bartokkwartier en het Rijnboogproject dat de binnenstad met de Rijn moet verbinden.

Evenementen
Arnhem heeft de afgelopen jaren ook veel aandacht gegeven aan het evenementenbeleid. Het Arnhem Rijnfestijn met World Statues en Rio aan de Rijn trekken jaarlijks duizenden bezoekers naar de binnenstad. Maar ook de Mode Biënnale, de Symphonica in Rosso-concerten van Marco Borsato (en straks in november van Paul de Leeuw) en het Europees Voetbal onder de 21 jaar hebben het afgelopen jaar veel bezoekers naar Arnhem en daarmee naar de binnenstad gebracht. Binnenstadondernemers en gemeente springen met uitgebreide campagnes in op deze evenementen wat de aantrekkelijkheid van de binnenstad verder vergroot heeft.

Onderzoek
Dat de binnenstad van Arnhem ook gewaardeerd wordt door bezoekers, blijkt uit onderzoek. Het winkelend publiek geeft hoge cijfers voor de bereikbaarheid van de binnenstad, en voor kwaliteit, aanbod en variatie, sfeer en gezelligheid, inrichting en veiligheid. De uitverkiezing tot beste binnenstad is niet alleen een bevestiging van de onderzoeken onder bezoekers, het geldt ook als een aansporing om het gevoerde beleid van de afgelopen jaren door te zetten.