Opening Guesthouse en Kinderkankercentrum Estella in Indonesië


Feestelijke opening in Manado op 6 september 2007

ERMELO, 20070801 -- De gouverneur van Noord Sulawesi, drs. S.H. Sarundayang opent 6 september 2007 in Manado, Indonesië een gastenverblijf bij het Kinderkankercentrum Estella. Zowel het Guesthouse als het centrum zelf zijn tot stand gekomen met hulp van de Stichting Estella Fonds in Ermelo. De opening wordt tevens verricht door Gioia de Graaf, de zus van Estella, het te jong gestorven meisje naar wie het fonds is vernoemd.

De opening zal worden bijgewoond door de familie de Graaf, de voorzitter Roland Engelen met zijn vrouw Inky, Prof. Dr. Anjo J.P. Veerman en Gloria Kartosen-Hudson, liaison officer voor Indonesië. Allen reizen op eigen kosten.

Sinds 2001 is het Estella Fonds actief in Manado. Op voordracht van de VUMC Prof. Dr. Anjo Veerman is indertijd de penningmeester van het Estella Fonds, Rudolf de Graaf op bezoek geweest bij Dr. Max Mantik, hoofd kinderoncologie van het Prof. Dr. R. D. Kandou Universiteitsziekenhuis. Dr. Mantik's grote wens was, naast de steun voor medicijnen, een "eigen" kinderkankerkliniek.

In overleg met het bestuur en de Wetenschappelijke Advies Raad is destijds besloten Dr. Max Mantik te steunen. Jaarlijks betaalt het Estella Fonds 2500 euro voor de medicijnen en daarnaast heeft het Estella Fonds in 2006 de bouw en inrichting van Pusat Kanker Anak Estella (Kinderkankercentrum Estella) voor haar rekening genomen.

De feestelijke opening was 26 januari 2006. De opening werd door de TV over geheel Indonesië uitgezonden. In augustus 2006 waren Roland Engelen, secretaris en Rudolf de Graaf, penningmeester, op bezoek te Manado voor een aantal nieuwe projecten. Het aantal kinderkankerpatiëntjes, dat moest worden opgenomen, was groter dan begroot en dus was er een beddentekort.
Door de bekendheid van het nieuwe centrum kwamen namelijk ook patientjes uit Irian Jaya (het voormalige Nieuw Guinea), Kalimantan (het voormalige Borneo) en vanuit de Molukken. Het bestuur besloot de kliniek uit te breiden tot 20 bedden.

Tevens werd besloten het guesthouse Estella te bouwen, 5 kamers met in totaal 18 bedden. Dit is nodig aangezien de ouders, veelal arme mensen, van heinde en ver komen en geen overnachtingsmogelijkheden hebben in Manado. Reistijden van 4 tot meer dan 24 uur zijn geen uitzondering.

Wie de Stichting Estella Fonds wil steunen, kan een bedrag overmaken op bankrek.no 5948 24 168. Voor meer informatie: www.estellafonds.nl