Waterschap Rivierenland

Gerestaureerde Papsluis officieel geopend

Op 6 september wordt de oude Papsluis te Nieuwendijk, onderdeel van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie, officieel opgeleverd. De sluis is het afgelopen jaar volledig gerestaureerd door Waterschap Rivierenland in samenwerking met vele partijen. Ed d'Hondt (voorzitter Nationaal Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie) en Gerrit Kok (dijkgraaf van Waterschap Rivierenland) verrichten de officiële opening.

Waaierdeuren
De oude Papsluis is de meest zuidelijke inundatiesluis in de reeks van verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Deze linie had in de 19e eeuw de taak om bij oorlogsdreiging het omringende land onder water te zetten.
De Papsluis bevond zich in zeer slechte staat. In 2006 is het restauratiewerk gestart, waarbij het waterschap heeft geprobeerd de sluis zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen. De muren zijn hersteld en de sluis is voorzien van nieuwe, houten, waaierdeuren. Het gerestaureerde waterstaat- en defensiewerk biedt een prachtige kijk op de historie.