NCRV

Korte lontjes

Hoe kort is het lontje van de hyperactieve Pierre Wind?

Donderdag 6 september 2007
20.50 uur, Nederland 2

In de laatste aflevering van Korte lontjes gaat presentatrice Jetske van den Elsen samen met de ludieke kok Pierre Wind naar zijn woonplaats Den Haag om daar de korte lontjes te testen van de inwoners van de Hagenezen. Den Haag staat bekend om zijn tweedeling: je hebt een deftige kant en een ruige kant. Maar hebben zij wel dezelfde irritatiegrens?

Pierre Wind heeft in Michelinsterren-restaurants gewerkt, is eigenaar van een toprestaurant, docent, chefkok, presentator, foodstylist, recensent, voedselcolumnist, kortom, koken is zijn passie. Maar Pierre houdt ook van snacks. Jetske neemt Pierre mee naar een snackbar en kijkt met hem hoe de mensen op straat reageren als de patatzakjes zo op straat worden gegooid.

Smaaklessen is volgens Pierre een vak dat op scholen thuishoort. Door kinderen bekend te maken met diverse smaken, zullen ze ook meer dingen lusten. Tijdens deze smaaklessen leren ze ook waar het eten vandaan komt, hoe groenten groeien en bijvoorbeeld dat melk van koeien komt. Hoe meer kennis kinderen hebben, hoe meer het eten voor hen gaat leven. Met deze kennis vraagt Korte lontjes zich af wat Pierre vindt van fabriekshammen en fruityoghurt met chemische toevoegingen.

Een absolute ergernis overal in Nederland is gestoord worden tijdens het eten. Daarnaast zijn verkopers van spullen waar je niet echt op zit te wachten, ook een doorn in het oog. Korte lontjes test hoe de inwoners van Den Haag reageren als er verkopers met hun waar langs de deuren gaan rond etenstijd. En hoe snel raakt deze hyperactieve kok zelf geïrriteerd?

Korte lontjes laat op een ludieke manier zien hoe de verborgen camera registreert hoe mensen hun geduld verliezen in situaties waar iedereen in het dagelijkse leven mee te maken krijgt. We zijn in Nederland wel erg snel geïrriteerd. We irriteren ons in het verkeer, aan mensen die onze privacy verstoren, teveel regeltjes, slechte bediening en rokers.

Dat dagelijkse ergernissen ook voorkomen in het leven van Bekende Nederlanders en in iedere willekeurige plaats in Nederland, laten Humberto Tan, Giel Beelen, Henk Westbroek, Erik Hulzebosch, Jochem Myjer, Harm Edens, Syb van der Ploeg en Pierre Wind zien. In iedere aflevering neemt Jetske van den Elsen een van hen mee naar hun eigen stad, waar zij hen confronteert met een aantal herkenbare stekeligheden. En ook zij worden op de proef gesteld: hoe kort is hun lontje?