Gemeente Hulst


Persbericht - 24.08.2007

De Nieuwe Bierkaai

Het gebied gelegen tussen de Bierkaaistraat en het Godsplein te Hulst is deelgebied I van het plan De Nieuwe Bierkaai. Begin augustus is het archeologisch veldwerk in dit gebied afgerond.
Daarmee is voor dit deelgebied een belangrijke stap voorwaarts gezet. Inmiddels is ook de planologische procedure afgewerkt en de bouwvergunning verleend.
De bouw ter plaatse, is de daadwerkelijke start van de 1e fase van dit voor de gemeente Hulst belangrijke project.
Verwerving eigendommen Voor het welslagen van het plan is het belangrijk dat ook in de overige deelgebieden ontwikkelingen tot uitvoering komen. Verwerving van eigendommen is daarbij een belangrijk facet.
De gemeente is inmiddels eigenaar van de voormalige PTT-locatie. Daarnaast zijn ook reeds diverse andere panden in het gebied tussen de Bierkaaistraat en de Overdamstraat in eigendom van de gemeente. Ondertussen is er ook overeenstemming bereikt over de aankoop van winkelcentra t Trefpunt, het pand s-Gravenhof en horecabedrijf De Meerpaal. Aanvankelijk was er tussen vraag en aanbod een aanmerkelijk verschil. De onderhandelingen hebben echter geleid tot een voor beide partijen aanvaarbaar compromis.
In haar vergadering van 21 juni 2007 stemde de gemeenteraad reeds in met de aankoop van het pand Overdamstraat 8 te Hulst (Wafelhuis). Doelstelling is om de verkoopakten voor zowel t Trefpunt, -Gravenhof, De Meerpaal en het Wafelhuis op korte termijn te passeren. In totaal is voor deze transacties een krediet nodig van 4.431.000,--.

In haar vergadering van 6 september 2007 buigt de raadscommissie Ruimte zich over het voorstel tot aankoop van deze panden.

Projectexploitatie
Met het verwerven van de bovengenoemde eigendommen krijgt de gemeente een belangrijke eigendomspositie binnen het project De Nieuwe Bierkaai. De deelgebieden IV, V en VII zijn dan immers volledig in eigendom, terwijl dit ten aanzien deelgebied II voor een aanzienlijk deel geldt.
In de loop van de voorbereidingen is ook steeds meer duidelijkheid ontstaan in de overige kosten en opbrengsten binnen het project. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu de projectexploitatie ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het betreft de eindcijfers van een uitgebreide exploitatieberekening. Die exploitatie is opgesteld aan de hand van reeds nu bekende cijfers en berekeningen aan de hand van kengetallen en ervaringscijfers. De exploitatie geeft de stand van zaken per 20 juli 2007 weer. Het nadelig saldo is 3.493.167,02.
Er is momenteel nog geen inzicht te geven in het dekkingsplan voor dit tekort. Het streven is om deze informatie voorhanden te hebben bij de behandeling van de gemeentebegroting 2008 in november 2007.
---

Gemeente Hulst
Team Communicatie
Cindy van Driessche.
Tel : 0114-389137
Email: communicatie@gemeentehulst.nl